Fra fjord til fjell

Et samarbeid med Henie Onstad Kunstsenter på Lysebu

I 2007 ble  en permanent utstilling av kunstverker fra Henie Onstad Kunstsenter etablert på Lysebu. Utstillingen presenterer norsk og dansk kunst på Lysebu. Den omfatter i dag over 100 verker, malerier, arbeider på papir, relieffer og skulpturer. Over 25 kunstnere fra Norge og Danmark er representert. 

I 2010 ble utstillingen utvidet til også å omfatte den nye fløyen, Højden. Utvalget er foretatt av Fondets kunstrådgiver og tidligere direktør på Henie Onstad,  Karin Hellandsjø. Presentasjonen av verkene på Lysebu har en permanent karakter, men med muligheter for justeringer og utskiftninger over tid. Samarbeidet mellom Lysebu og Henie Onstad Kunstsenter fortsetter under ledelse av Kunstsenterets nye direktør, Anne Hilde Neset.

Med det formål og den egenart som Lysebu har, er stedet ytterst velegnet for en slik presentasjon.Utvalget rommer et knippe sentrale kunstnere som gjennom sitt abstraherende formspråk fornyet den norske billedkunsten etter krigen, alle med basis i naturen: Gunnvor Advocaat, Carl Nesjar, Knut Rumohr, Inger Sitter, Olav Strømme, Kåre Tveter og Jakob Weidemann. Videre vises representanter for den yngre garde som videreførte denne tradisjonen: Patrick Huse, Kjell Nupen, Helge Røed og Sverre Wyller, samt Per Inge Bjørlo, Arvid Pettersen og Ulf Valde Jensen som i de arbeider de blir presentert med her, bruker figurasjonen som utgangspunkt.

Aase Texmon Rygh var den som, ved siden av Arnold Haukeland, fornyet skulpturen i Norge etter krigen. Også hun er representert, fulgt av en av den yngre generasjons sentrale kunstnere, Bård Breivik, samt Marius Heyerdahl, en av frontfigurene på 1960 tallet.

I Dagfin Werenskiolds ”Budeie” møter vi en annen tradisjon, der trådene trekkes til norsk folkekunst, som også Lysebu-tunet er tuftet på. Også Gustav Gideon Liljeholm står noe for seg selv. Han var født i Sverige, skredder av yrke, og en av Norges få naivister. Han debuterte på Høstutstillingen i 1953 og ble antatt de følgende tre år, men han var så godt som ukjent da han representerte Norge på den internasjonale naivistutstillingen på Høvikodden i 1973. Bildet som inngår i utvalget til Lysebu, ble innkjøpt i den forbindelse.

Zdenka Rusova, opprinnelig fra Tsjekkia, kom til Norge i 1967, ble norsk statsborger i 1974, og har spilt en viktig rolle i norsk kunstliv, bl.a. som professor ved Kunstakademiet i flere år. Hun har alltid hatt et spesielt forhold til Henie Onstad Kunstsenter, som i dag besitter den største samling av hennes kunst i offentlig eie. På Lysebu er hun representert med hele 45 arbeider; en unik presentasjon av kunstneren.

Jan Groth som også er representert med flere arbeider, knytter så trådene til Danmark, halvt dansk som han var. Groth fikk også sin utdannelse i Danmark og bodde og virket der i mange år før han slo seg ned i New York, og senere Norge. Jan Groth er mest kjent for sine gobeliner, men det er hans tegninger, som vi ser på Lysebu.

Kunstsenterets samling rommer en stor og unik COBRA samling - en kunstgruppe sterkt preget av danske kunstnere. To av disse, Egill Jacobsen og Carl-Henning Pedersen, er representert med hver sin grafiske serie.

Nyhetsbrev

Du modtager om lidt en mail, hvor du skal bekræfte tilmeldingen!

Lukk
Lysebu