Tøyet som tegn

Seminar

Fondet for dansk-norsk samarbeid setter på dette seminaret fokus på det man med et par fine ord kan kalle klesdraktens semiotikk, eller med knapt så dyre gloser kan innkretse som tøyet som kampsone eller tøyets betydning. Spørsmålene som skal stilles springer ut fra det danske forbudet mod burka og niqab, men oppleggsholderne og deltakerne vil bringe mye annet på banen, for bak debatten om forbudet gjemmer det seg en lang rekke problemstilinger av politisk, kjønnspolitisk, sosial og økonomisk art.

Hvor går grensene mellom påkledning og uniform? Når er et antrekk feil, og hvem definerer hva som er korrekt? Hva gjør, i en bestemt situasjon, en form for påkledning pinlig – og omvendt riktig?

Hvorfor bruker nordmenn så store summer på å kunne iføre seg den regionale bunaden? Hva tenker dem som velger å ikke ha bunad? Hva er, i en spesifikk sosial, kulturell og/eller kjønnsmessig kontekst, den rent tegngivningsmessige forskjellen mellom daglig bekledning, festtøy, treningstøy og arbeidstøy? Er det, i klimakrisen, kommet nye sosiale normer og koder for hva som er riktig? Finnes det noe tøy som kan bæres av alle? Og hvilke følger får det hvis man i andres øyne kler seg feil?

Seminaret vil gå både historisk og aktuelt til verks. Tøyforskere med bakgrunn i etnologi, antropologi og med erfaring fra studier av trend og mote vil med egne illustrative eksempler belyse klesdrakten som tegngiving, sosialt og kulturelt.

Oppleggsholderne er folk som profesjonelt jobber med, forsker, debatterer på tøy og mote i Danmark og Norge: Ingun Grimstad Klepp, Elise By Olsen, Haboon Hashi, Else Skjold, Ida Eritsland, Moussa Mchangama, Maria Pasenau Lyngnes, Kari Anne Pedersen, Geeti Amiri, Inge Christiansen, Kirsten Toftegaard.

Professor Marie Louise Bech Nosch fra SAXO-instituttet ved Københavns Universitet vil lede oss gjennom dagen sammen med styremedlem i Fondet og lektor ved Københavns Universitet, Erik Skyum-Nielsen, og det blir dessuten også innslag av underholdende art – nemlig ved skuespilleren Herborg Kråkevik.

Program

13.00 - 13.05

Velkomst 

 

Erik Skyum-Nielsen

 13.05 – 13.10

Introduksjon til seminaret

 

Marie Louise Nosch

13.10 - 13.30

Brug af folkedragter i Danmark 1770-2019​

 

Foredrag ved Inge Christiansen

13.30 - 13.50

«Kler vi oss inn eller ut i en bunad?»​

 

Foredrag ved Kari-Anne Pedersen

13.50 - 14.10

Tøyet som tegn, og utfordringen når vi skal lese tøyets tegn i museumssamlinger og historisk

 

Foredrag ved Kirsten Toftegaard

14.10 - 14.30

Kaffepause

14.30 – 15.00

Bæredyktighet fra et forbruker- og designperspektiv
Klesforbuk er en betydelig bidragsyter i de miljø og klima utfordriner vi står overfor. Å redusere belastningene krever bedre og ferre produkter, men hvordan skal vi få til det? Vi diskuterer dette fra et forbruker og desingperspektiv og ser på hvordan ulike aktører må sammarbeide for å nå målet om at vi vakre og levelige klær for oss og for vår felles fremtid.
  Samtale ved Ingun Grimstad Klepp og Else Skjold

15.00 - 15.20

Wallet: mote, makt, magasiner

 

Intervju med Elise By Olsen v/ Else Skjold

15.20 - 15.40

Pause

15.40 – 15.50

Bunadsmedley
  Performance ved Herborg Kråkevik

15.50 – 16.10

Mote som maktsystem og klassekommunikatør

 

Samtale mellom Geeti Amiri og Moussa Mchangama

16.10 – 16.40

Tøyet som tegn på hvem jeg er 

  Ida Eritsland intervjuer Maria Pasenau.

16.40 – 17.00

Avrunding

 

Marie Louise Nosch og Erik Skyum-Nielsen

Medvirkende

  • Marie Louise Nosch

    Moderator

    Marie Louise er professor i antikhistorie og var 2005 til 2016 leder af Center for Tekstilforskning ved Københavns Universitet og Nationalmuseet. Hun har publiceret 150+ artikler og bøger om tekstil og dragt i historien.

    (Foto: Jens Welding Øllgaard)

  • Erik Skyum-Nielsen

    Styret for Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde

    Erik Skyum-Nielsen er lektor i dansk litteratur, Københavns Universitet, oversetter, samt anmelder ved dagbladet Information. Han sitter også i styret til Fondet for dansk-norsk samarbeid.

  • Herborg Kråkevik

    Skuespiller og sanger

    Herborg Kråkevik er norsk skuespiller og sanger, født og oppvokst i Jondal i Hardanger. Hun er særlig kjent for sine tolkninger av norske sanger og viser fra det klassiske norske sangbokrepertoaret, samt for sin innsats på scene, film og TV. 

  • Inge Christiansen

    Museumsinspektør og cand. mag. i etnologi og historie

    Inge Christiansen er cand. mag. i etnologi og historie, og har i mange år jobbet som museumsinspektør, og her forsket og formidlet med utgangspunkt i tøy og tekstil i museenes samlinger. Særlig tøy brukt til hverdag og fest, og tegnene og symbolene som tøyet utsender har hatt hennes interesse, Dette har ledet til en lang rekke bøker, artikler, utstillinger, foredrag og kurs. Christiansen er nå tilknyttet Center for Tekstilforskning på Københavns Universitet som jesteforsker og sitter i styregruppen for Dragt- og tekstilnetværket.

  • Kari-Anne Pedersen

    Konservator og kand.mag i etnologi

    Kari-Anne Pedersen, f.1952, er drakthistoriker og konservator NMF ved Norsk Folkemuseum med ansvar for drakt og tekstiler ved museet. Hun har magistergrad i etnologi, og svennebrev i kjole-og draktsøm. Magistergradsavhandlingen hennes hadde tittelen ‘Når klær blir bunad’. 

    Hun arbeider mye med tradisjonelle broderiteknikker i folkedrakter. 

    Foto: Helge Brekke.

  • Kirsten Toftegaard

    Designer og forsker

    Kirsten Toftegaard, uddannet designer fra Skolen for Brugskunst, nu Danmarks Designskole, cand. mag. i historie, Københavns Universitet med supplerende studier på Uppsalas Universitet i Tekstil- og dragthistorie, museumsinspektør og daglig leder af Mode- og tekstilsamlingen på Designmuseum Danmark, ansat siden 1997. Modtog i 2016 en positiv forskerbedømmelse fra puljen til styrkelse af forskerkompetencer, Kulturministeriet, Slots- og Kulturstyrelsen.

    Har bl.a. arrangeret udstillingerne på Designmuseum Danmark: ’Tekstil funktionalisme - væveren Hanne Vedel’ i 2006; ’Marimekko - historien om et nordisk brand’ i 2007; ’Walk on the Wild Side - Margit Brandt Modedesign 1965-1980’ i 2010; ’Rokoko-mania’ i 2012; ’Post’War British Textiles’ i 2013; permanent udstilling ’Mode & Tekstil’ i 2014; ’Marie Gudme Leth – Pioneer of Print’ i 2016 og ‘I am Black Velvet – Erik Mortensen Haute Couture’ i 2017. Desuden kuraterede og arrangerede Kirsten Toftegaard i 2015 udstillingen ‘Modern Danish Tapestry’ på museet Eremitagen, Sankt Petersborg, Rusland.

    Kirsten Toftegaards forskningsområde har I de senere år fokuseret på det 20. århundredes mode og tekstil. Øvrige forskningsområder er 1700-tallets tekstil og mode. Repræsenteret Danmark i Conseil du CIETA (Centre Internationale d'Études des Textiles Anciens) fra 2005.

  • Ingun Grimstad Klepp

    Forsker, OsloMet

    Ingun er forsker ved OsloMet, med særlig fokus på klesvaner, vaskevaner, og miljø. Spesielt er hun opptatt av problemer knyttet til miljø, demokrati og helse og hvordan forståelse for klær kan bidra i slike debatter. Hun er også opptatt av forholdet mellom tekniske, sosiale og historiske innfallsvinkler til tekstiler og dermed også av tverrfaglighet og nye metoder. Hun arbeider for tiden med verdikjeden for ull i Norge og med mulighetene for miljøforbedringer gjennom fokus på langsomme og lokale klær. Ingun er en aktiv formidler i ulike medier. Hennes formidling kjennetegnes ved evnen til å kombinere ulike innfallsvinkler til samme tema og gi konkrete eksempler. Ingun er etnolog, utdannet ved Universitetet i Oslo. Hun ble magister i 1990 med en avhandling om hytteliv, og doktor i 1996 med en avhandling innen kulturminnevern/friluftsliv.Klepp ble ansatt på SIFO i 1999, og arbeider her med forbruk av klær og andre tekstiler, samt husarbeid, fritid, friluftsliv.

     

     

    Foto: OsloMet

  • Else Skjold

    Lektor og Phd. på Design School Denmark

    Else Skjold er assisterende professor og Ph.D i Design Management and Sustainability på Design School Denmark. Hun har fordypet seg i kultur og kommunikasjon, og har vært freelanceskribent for mange danske magasiner og forsker ved Design School Kolding og Copenhagen Business School.

    Foto: Designskolen i Kolding

  • Elise By Olsen

    Redaktør i Wallet

    Elise er mest kjent utenfor Norge, som verdens yngste redaktør. Som 13-åring ble hun omtalt i The Guardian. Som 19-åring har hun lansert sitt andre internasjonale magasin, Wallet, som selveste sjefen i Vogue har
    bedt om å få tilsendt.

    Hun pendler mellom Oslo, Lisboa og London,og har samarbeidet med institusjoner som British Fashion Council, 89plus (Hans Ulrich Obrist og Simon Castets), Business of Fashion, Thaddaeus Ropac, Central Saint
    Martins, TEDx og merker som Galeries Lafayette, SSENSE og Gucci.

    Hun kurerer kunst og utstillinger og rådgir de største merkevaregigantene på Generasjon Z. 

  • Moussa Mchangama

    Kulturformidler, moteekspert og medindehaver af In futurum

    Moussa er cand.mag i retorikk og moderne kultur og kulturformidling, moteekspert og medeier av selskapet In futurum, som tilbyr strategisk rådgivning om bæredyktighet. Han er også journalist, og skriver om kryssfeltet mellem mote, kjønn, identitet, kultur og forbruk, er redaktør for magasiner som Cover og DANSK, og har jobbet med merker som Carl Hansen & Søn, Georg Jensen, Hummel, Copenhagen Airport og Femmes Regionales.

    Foto: Ida Hermansen

  • Geeti Amiri

    Aktivist og debattør

    Geeti Amiri er en dansk debattør med spesielt fokus på den nydanske kvinnekampen. Hun mener at mange nye landsborgere sitter fast i forstokkede og kvinneundertrykkende verdisett, og har deltatt i en rekke debatter og blogget for blant annet Berlingske og Ekstra Bladet. 

  • Maria Pasenau

    Kunstner og fotograf

    Maria Pasenau er en fotograf/kunstner, journalist og forfatter, utdannet ved Fotofagskolen i Trondheim, og har blant annet jobbet som fotojournalist i Natt&Dag og Recens. I 2018 gav hun ut fotoboken Whit Kind Regrets , og åpnet i august 2019 hun sin første utstilling på Fotogalleriet i Oslo, med gode anmeldelser. Seks av verkene hennes ble i 2019 kjøpt opp av Nasjonalmuseet, som en av de yngste noensinne.

    Foto: Ida Fiskaa

  • Ida Eritsland

    Universitetslektor, OsloMet

    Ida Eritsland (f. 1983) er moteviter med en bachelor i antropologi og master motevitenskap fra Stockholms Universitet. Hun jobber som universitetslektor ved OsloMet, som journalist i blant annet Melk & Honning, D2 og underviser i mote på flere insstitusjoner, i tillegg til å holde foredrag og andre gjesteopptredner som speaker og moderator. 

  • Aja Bugge

    Generalsekretær, Fondet for dansk-norsk samarbeid

Nyhetsbrev

Du modtager om lidt en mail, hvor du skal bekræfte tilmeldingen!

Lukk
Lysebu