Språkpilotkurs for gymnasielærere 2020

Kurs

21.-25. oktober arrangerer Fondet for dansk-norsk samarbeid språkpilotkurs for gymnasie/videregåendelærere for tredje gang. 

Språkpilotkurset er et etterutdanningskurs for morsmålslærere i nordisk språk, kultur og samfunn. Målet med kurset er å styrke faglig kompetanse innenfor nabsospråksdidaktikk, nordisk språk og språkhistorie, nordisk litteratur og samfunn, og at kursdeltakerne skal bli en ressurs innen og ambassadør for nabolandskunnskap på sin skole. Kurset er for lærere fra alle de nordiske landene og språkområdene som underviser i skandinavisk som morsmål eller fremmedspråk. Utover dette er det ingen krav.

Les mer om prosjektet her.

Tidenes første digitale språkpilotkurs!

Nabospråksdidaktikkens framtid er digital, og vi slenger oss på! På denne måten kan flest mulig fra alle de nordiske landene og språkområdene delta.

Kurset vil bli avholdt på Zoom, via et virtuelt klasserom på plattformen Howspace. Alle deltakere får tilgang til det virtuelle klasserommet en uke før kursstart. Her finner man alt av undervisning, diskusjoner, nyheter, gruppeoppgaver og materiale.

Kurset inkluderer:

  • Seks unike liveforelesninger med spennende forelesere 
  • Møter med kollegaer fra alle de nordiske landene og språkområdene
  • Tre sosiale sosiale/nettverksarrangementer (quiz, litteraturstafett og en overraskelse)
  • Gruppearbeid relatert til forelesningene
  • Tilgang til unikt undervisningsmateriale og stoff som lages spesielt for kurset.

Forelesningene vil bli lagt ut på Howspace etterfølgende, men for å få best mulig synergi, samtale og gruppeaktivitet under forelesningene, oppfordrer vi alle som har muligheten til å være med live, om å delta. Det vil også være en del gruppearbeid under og mellom forelesningene, og det vil derfor være en stor fordel å være til stede for å få mest mulig utbytte av kurset. 
 

Påmelding

Det er 25 plasser på kurset, og det er gratis å delta da kurset er støttet av Nordisk ministerråd.

Søk om plass ved å trykke på "Tilmelding" øverst til høyre på siden.


Spørsmål kan sendes til post@dansk-norsk.no.

 

Onsdag 21. oktober, Introdag

16.00 - 16.30

Velkommen!

Informasjon om Fondet for dansk-norsk samarbeid og om kurset

  Malene Berthelsen Lindgren
16.30 - 17.00

Vi blir litt kjent!

Deltakerne presenterer seg selv én og én.

17.00 - 17.15

Pause

17.15 - 18.00

Quiz

 

Middag hver for oss

Forslag: fiskekaker 

Torsdag 22. oktober, Språkhistorie

14.00 - 14.15 Presentasjon av dagens tema, program og oppgave
  Malene Berthelsen Lindgren
14.15 - 15.00 En innføring i nordisk språkhistorie
Forelesning og workshop.
  Petter Bjellås
15.00 - 15.15 Pause
15.15 - 16.00 En innføring i nordisk språkhistorie forts.
Valgfritt tidspunkt Gruppearbeid
 

Middag hver for oss

Forslag: Raggmunkar med fläsk og lingon

20.00 - 21.00

Femstjerners live litteraturkveld 
Møt forfatterne Mona Høvring, Thomas Korsgaard, Maria Turtschaninoff, Fríða Ísberg, Vigdis Hjorth m.fl LIVE på Zoom. 

Hver forfatter presenterer seg selv og leser et udrag av et av verkene sine. 

Zom-link: https://zoom.us/j/95722662438

Fredag 23. oktober, Nabospråksdidaktikk

12.00 - 12.15 Presentasjon av dagens tema, program og oppgave
  Malene Berthelsen Lindgren
12.15 - 13.00 Hva er nabospråksdidaktikk, og hvorfor (ikke)?
Forelesning og workshop.
  Hedvig Solbakken
13.00 - 13.15 Pause
13.15 - 14.00 Hva er nabospråksdidaktikk, og hvorfor (ikke)?
14.00 - 14.15 Pause
14.15 - 15.00 Omvisning på læringsplattformen nordeniskolen.org 
  Thomas Henriksen
Valgfritt tidspunkt Gruppearbeid
 

Middag hver for oss

Forslag: Íslensk kjötsúpa 

  Filmkveld med anbefalt film (se tips på dag 3 i Howspace)

Lørdag 24. oktober, Samfunn + litteratur

09.00 - 09.15 Presentasjon av dagens tema, program og oppgave
  Malene Berthelsen Lindgren
09.15 - 10.00

Hur kan man arbeta med jämlikhet i skolan?

Kristina Wicksell Bukhari från Make Equal ger en kunskapshöjande workshop i hur man kan skapa en trygg och jämlik skola genom främjande och förebyggande arbete mot våld och kränkningar. Vad är inkludering, normer, sexuella trakasserier och samtycke? Hur kan personal och pedagoger bemöta kränkningar och språkbruk? Hur skapar vi en samsyn kring värdegrundsarbetet? Under workshopen kommer ni att få ett smakprov av Make Equals utbildning om jämlikhet i skolan.

 

Kristina Wicksell

10.00 - 10.10 Pause
10.10 - 11.00

Hur kan man arbeta med jämlikhet i skolan? forts.

11.00 - 12.00 Lunsjpause
Forslag: danske smørrebrød
12.00 - 13.30

Skrivande och dialekt 

Den finlandssvenska författaren och komikern Axel Åhman berättar om skrivande och skapande, både som ensam författare och i ett större team. Åhman har skrivit mycket på sin egen regionala dialekt och vi funderar tillsammans på dialekternas roll i språket och kulturen ur ett nordiskt perspektiv. 

  Axel Åhman
Valgfritt tidspunkt Gruppearbeid
15.00 - 16.30 Litteraturstafett 
Hver gruppe har ansvar for å presentere en utvalgt tekst (roman, novelle, poesi, sakprosaverk) som egner seg godt i undervisningen.
PS: ta gjerne med et glass med noe og litt snacks.
 

Middag hver for oss

Forslag: Lohikeitto

Søndag 25. oktober, Oppsummering

09.00 - 09.45

Mobilitet og muligheter for nordisk samarbeid

Om jobb- og utvekslingsmuligheter, legater og puljer man kan søke og ulike typer samarbeid..

  Malene Berthelsen Lindgren
09.45 - 10.00 Pause
10.00 - 11.00 Presentasjon av kursoppgave
11.00 - 11.15 Pause
11.15 - 12.30 Evaluering av kurset
12.30 Takk for nå!

Medvirkende

  • Axel Åhman

    Forfatter

    Axel Åhman är uppvuxen i Vörå och bosatt i Helsingfors. Han är komiker i den framgångsrika finlandssvenska humorgruppen KAJ, samt journalist och skribent, og debuterade i 2020 med "Klein".

  • Kristina Wicksell

    Kommunikasjonsansvarlig

    Kristina Wicksell Bukhari er forelæser og kommunikationsansvarlig i den svenske stiftelsen Make Equal, der uddanner virksomheder i ligestillingsspørgsmål med fokus på, at flere skal ville og kunde engagere sig. De er dessuden en løsningsfokuseret stemme i debaten, og står bag satsninger som Fatta, #killmiddag og #jagprotesterade. Udover sit arbejde på Make Equal, har Kristina engageret sig i en række rettighedesbevægelser i Sverige. Hun drev for exempel mellem 2012 og 2017 initiativet Jämmstalld festival, som styrkede bevisstheden om manglende ligestilling på svenske festivaler og har grundlagt en antiracistisk organisation i sin hjemby.

  • Lis Madsen

    Instituttssjef UCC

    Lis Madsenddannelseschef for læreruddannelsen UCC, foregangsperson for nabospråksundervisningen i Norden og projektleder for de nordiske språkpilotene på grunnskolenivå. 

  • Hedvig Solbakken

    Universitetslektor

    Hedvig har en bachelor i nordisk språk og litteratur, en master i nordisk litteratur, og er universitetslektor ved Stockholms Universitet og Universietet i Oslo. Hun har en spesielt interesse for språk, litteratur og kulturformidling, digital humaniora, klarspråk og nordisk samarbeid, og elsker forøvrig å danse.

  • Petter Bjellås

    Universitetslektor

    Petter har studert faget norsk/nordisk i Bø i Telemark, og tatt hovedfag i nordisk ved UiO der eg skreiv om dialektar. Han har også studert pedagogikk og fagdidaktikk (PPU) og undervist åtte år i ungdomsskolen før han var ni år i lærarutdanninga i Telemark som norsklærar.

  • Thomas Henriksen

    Prosjektleder

    Thomas er prosjektleder og gründeren bak den digitale læringsplattformen Norden i skolen. Han er også utdannet lærer fra UCN Nordjylland og har en master i Digital Design and Communication fra IT-Universitetet i København. 

  • Torben Mundbjerg

    Lektor

    Lektor i danskfaget på Læreruddannelsen Professionshøjskolen UCC. Har deltaget i nabosprogsdidaktiske projekter og netværker for de nordiske modersmålsfag. Kurser og foredrag om nabosprogsdidaktik. Medlem af Nordspråk, næstformand i Dansklærerforeningens L-sektion. 

  • Vigdis Hjorth

    Forfatter

    Vigdis Hjorth er født i 1959. Hun vokste opp i Oslo og har bodd i København, Bergen, Sveits og Frankrike. Hun er cand.mag. med fagene idehistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap.

    Hjorth debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. For sin andre bok, Jørgen + Anne er sant, fikk hun Kritikerprisen. Gjennombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987). Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til én av de viktigste romanene fra de siste 25 årene.

    Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Med Hjulskift (2007), Snakk til meg (2010), Tredve dager i Sandefjord (2011), Leve posthornet! (2012) og Et norsk hus (2014) har hun markert seg sterkt som en uredd politisk forfatter. Det store gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess. I 2018 kom Lærerinnens sang, en roman om å bli grundig rokket i sin selvforståelse.

    Hun ble tildelt Gyldendalprisen i 2011 for sitt samlede forfatterskap og Kritikerprisen 2012 for Leve posthornet! Romanen ble også dramatisert og ble en suksess for Riksteateret. I 2014 fikk hun Amalie Skram prisen og Brages Hederspris, i 2015 Aschehougprisen.

    For Arv og miljø ble Hjorth nominert til Ungdommens Kritikerpris og P2-lytternes romanpris. Hun vant Bokhandlerprisen 2016, Kritikerprisen 2016 og er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Er mor død er hennes nyeste utgivelse (2020).

    Foto: Agnete Brun

  • Mona Høvring

    Forfatter

    Mona Høvring (f. 1962) har tidligere utgitt diktsamlingene IIK!! Ein dialog (1998), Ensomme badedager og andre dikt (2000), Helt vanlige mirakler (2006), Å paradis (2008), Ekornet og den vaklevorne brua (2010) og Jente med dødningehode (2017). Hennes første roman, Noe som hjelper, utkom nylig i Danmark til svært gode kritikker, og kommer på tysk i 2019. Romanen Venterommet i Atlanteren (2012) ble nominert til Ungdommens kritikerpris, og er oversatt til fransk og dansk. I 2012 ble Høvring tildelt Språklig samlings litteraturpris for sitt forfatterskap. Høvrings tredje roman, Camillas lange netter, utkom i 2013, og den ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Romanen Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født utkom i 2018 til enstemmig gode kritikker og var allerede før lansering forhåndssolgt til Danmark. For denne romanen ble Mona Høvring tildelt Kritikerprisen 2018 for beste norske skjønnlitterære bok. 

    Foto: Agnete Brun

    Tekst: Oktober Forlag

  • Thomas Korsgaard

    Forfatter

    Thomas Korsgaard er født i 1995 og vokste opp i en liten by utenfor Skive i Nord-Jylland. Han debuterte i 2017 med romanen Hvis der skulle komme et menneske forbi, og har senere gitt ut romanene En dag vil vi grine af det (2018). I september 2020 gav han ut novellesamlingen Tyverier. 

    Foto: Lærke Poesselt

  • Fríða Ísberg

    Forfatter

    Får vi alle kløe av den moderne tid, i høyere eller mindre grad?  Novellesamlingen Kláði (Kløe, utkommer på dansk på forlaget Torgard, overs. Kim Lembek) af Fríða Ísberg er et vakkert eksempel på vårvindene unge forfattere kan ta med seg inn i litteraturen.  Fortelleren betrakter gamle temaer med nye øyne, og fortellingene blir på mange måter annerledes enn de var. Fornyelser og endringer er blant litteraturens viktigste livsbetingelser, noen ganger skjer de ved at nye personer inntar scenen og ser annerledes på temaene enn vi er vant til.  Fortellemåten er både realistisk og modernistisk. Verkets verdi består først og fremst i en sterk følelsesmessig innfallsvinkel som krever at leseren må forholde seg til holdninger og verdier i nåtida.

    Novellene i Kláði handler i store trekk om hvordan i all verden det er mulig å vokse opp og finne seg i skjebnen som venter det moderne mennesket. Det skrives om sex og parforhold, konflikter mellom generasjoner og kjønn, porno og fremmedgjøring, stereotypiers og avhengigheters forbannelse, skyld og undertrykkelse, tradisjoner som klinger hult, kjærlighet som er tidkrevende og vanskelig å oppnå, samt utholdenhet og en kvelende sorg.

    Fríða Ísberg er en av de mest bemerkelsesverdige forfatterne i en ny generasjon.  Hun har gitt ut diktsamlingene Slitförin (2017) og Leðurjakkaveður (2019). Hun ble nominert til den islandske prisen Fjöruverðlaun for novellesamlingen Kláði.

    Foto: Gassi/Norden.org

    Tekst: norden.org

  • Maria Turtschaninoff

    Forfatter

    Maria Turtschaninoff (født 1977 i Helsingfors) er en finlandssvensk fantasyforfatter, bosatt i Karis. Hun har studert humanøkologi i Gøteborg, og arbeider som frilansjournalist ved siden av forfatterskapet. Romanen Underfors (2010) skildrer en fantasyverden i bydelen Kronohagen i Helsingfors, der Turtschaninoff selv vokste opp. Maresi (2014) er tredje bind i en serie fra samme fantasyunivers, etter Arra og Anarché. Alle bøkene har et betydelig kvinneperspektiv. I Maresi handler det blant annet om æresvold og kvinneundertrykkelse. Hovedpersonen Maresi er novise i et matriarkalsk klostersamfunn. Arra (2008) ble nominert til Finlandia Junior i 2009 og mottok en pris fra Svenska litteratursällskapet i Finland. Romanen Maresi (2014) vant Finlandia Junior-prisen, Svenska Yles litteraturpris og ble nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2015.

    Foto: Niklas Sandström

  • Malene Berthelsen Lindgren

    Prosjektleder

    Malene jobber som prosjektleder i Fondet for dansk-norsk samarbeid, og har ansvar for programaktivitetene på Lysebu. Hun har en bachelor i nordisk språk og litteratur og en master i nordisk litteratur, og har tidligere jobbet med nordisk samarbeid på Norges ambassade i København og i Foreningene Nordens Forbund.

Nyhetsbrev

Du modtager om lidt en mail, hvor du skal bekræfte tilmeldingen!

Lukk
Lysebu