Kurs i nabolandskunnskap for danske lærerstudenter

Kurs i norsk språk, kultur og samfunnsliv for studenter fra Skive

Kurs i norsk språk, kultur og samfunnsliv for Læreruddanningen i Skive

Velkommen til kurs på Lysebu i norsk språk, kultur og samfunnsliv!  Kurset skal gi innsikt i og interesse for nabolandets språk og litteratur samt kultur- og samfunnsliv, det skal skape interesse for nabospråksmetodikk og nabospråksdidaktikk, og det skal gi konkrete erfaringer og intrykk fra kulturlivet i nabolandet. I løpet av de dagene dere er på Lysebu vil dere oppdage at norsk er lett å forstå, og dere får nye perspektiver - også på Danmark. Kurset er lagt opp av kursusansvarlig Malene Berthelsen Lindgren, som også er vertskap for gruppen under oppholdet.

Lysebu ligger på Voksenkollen, 504 moh, ca. 7 km fra Oslo sentrum. Frognerseterbanen (nr. 1) går fra byen til Voksenkollen stasjon hvert femtende minutt (8 min etter hvert hele kvarter fra Nationaltheateret stasjon).  Fra Voksenkollen stasjon går det trikk mot Oslo 4 min. over hvert kvarter. Reisetid til Nationaltheateret stasjon er 31 min. Det tar 10 min. å gå til stasjonen fra Lysebu. 

Deltakeravgiften dekker opphold, program samt full forpleining den perioden kurset omfatter. Drikke utover kaffe/te, isvann, etc. er ikke inkludert. Bordet i spisesalen er merket Fondet og seminariets navn. Hvis det er måltider som du ikke skal delta i, ber vi deg vennligst gi beskjed til resepsjonen, senest samme morgen.

Reisekostnader er ikke inkludert. For reiser i Oslo er man nødt til å kjøpe billett på forhånd. Man kan kjøpe billett på automaten på Voksenkollen stasjon og på stasjonene i byen. Det er også mulig å kjøpe egne gruppebilletter på stasjonene i byen. Både enkeltbilletter og gruppebilletter kan også enkelt aktiveres hvis man har lastet ned en egen mobil-app, RuterBillett, som kan benyttes på iPhone/iPad, Android og Microsofts Windows Phone. Billettene i Oslo koster 30 kr og gjelder i en time på alle t-baner, trikker og busser i byen. 

Vi gjør oppmerksom på at det er møteplikt til kursprogrammet.

Velkommen til gårds!

Hilsen Fondet for dansk-norsk samarbeid

Søndag 4. november

17:00

Ankomst og innsjekk

18:00

Middag

Mandag 5. november

07:00

Morgenmad/frokost

 

08:30

Velkommen til Lysebu og Fondet for dansk-norsk samarbeid! 
Praktisk informasjon om kurset og oppholdet. Ta med penn, papir og sørg for at mobiltelefonen er koblet til wifi. 

Malene Berthelsen Lindgren

09:30

Om norsk språk
Språk er en av de tingene vi nordmenn liker aller best å snakke om! Hvordan ble norsk til norsk? Og hvorfor finnes det to norske skriftspråk i dag?

Audhild Solberg

10:15

Pause

 

10:30

Om norsk språk forts.

Audhild Solberg

11:30

Lunsj

 

12:30

Nabospråksdidaktikk
Hedvig snakker om nytten og verdien av nabospråksundervisning og hvordan det kan gjennomføres i praksis. Hun vil også presentere undervisningsportalen Norden i skolen. https://nordeniskolen.org/nn/

Hedvig Solbakken

13:15

Pause

 

13:30

Nabospråksdidaktikk forts.

Hedvig Solbakken

14:30

Egenaktivitet

 

18:00

Middag

 

20:00

Filmvisning i Kavalersalen

 

Tirsdag 6. november

07:00

Morgenmad/frokost

 

08:30

Politikk og samfunnsliv
Knut Are formidler interessante fakta om Norge som det ikke er så lett å lese seg til på egen hånd

Knut Are Tvedt

10:00

Pause

 

10:15

Oslo

Knut Are Tvedt

11:30

Lunsj

 

12:30

Forberedelse til skolebesøk
Hvordan forbereder man et undervisningsopplegg på en norsk ungdomsskole når du er en dansk lærerstudent? I disse to timene blir du kledt på til å tilrettelegge en undervisningstime for norske elever. Opplegget består av øvelser og gode råd før dere selv skal på banen og starte med å gjøre undervisningen klar til i morgen. 

Hedvig Solbakken

13:15

Pause

 

13:30

Forberedelse til skolebesøk forts. 

Hedvig Solbakken

14:30

Pause

 

15:00

Møte med forfatter

Erlend Loe

15:45

Pause

 

16:00

Møte med forfatter

Erlend Loe

17:00

Egenaktivitet

 

18:00

Middag

 

20:00

Frikveld - og siste mulighet til å forberede skolebesøk

 

Onsdag 7. november

07:00

Morgenmad/frokost

 

08:30

Transport til Bjørnsletta skole med buss

 

09:00

Undervisning på Bjørnsletta skole

 

12:00

Offentlig transport til sentrum. Ta t-banen fra Åsjordet til Stortinget stasjon. Billett kan kjøpes på stasjonen eller på Ruters billett-app som kan lastes ned fra App Store. Beregn 15 min på å gå fra stoppet til Nasjonalmuseet.

 

13:00

Omvisning på Nasjonalmuseet

Museets egne omvisere

14:00

Fritid i byen og transport tilbake til Lysebu med T-bane.

 

18:00

Middag

 
20:00 Egentid - hygge i peisestuen?  

Torsdag 8. november

07:00

Morgenmad/frokost og utsjekk

09:00

Program kommer 

 

09:45

Pause

10:00

Program kommer

11:00

Evaluering av kursoppholdet
Husk penn, papir og mobiltelefon/laptop til spørreundersøkelse på nettet.

12:00

Lunsj

13:00

Avreise

Medvirkende

 • Malene Berthelsen Lindgren

  Prosjektleder

  Malene er prosjektleder i Fondet for dansk-norsk samarbeid, og har ansvar for programaktivitetene på Lysebu. Hun har en master i nordisk språk og litteratur, og har tidligere jobbet med nordisk samarbeid på Norges ambassade i København og i Foreningene Nordens Forbund. Hun er også over gjennomsnittet opptatt av norske ungdomsserier og har et overdrevet nedrede forhold alt som har med 1930-tallets jazz å gjøre. 

 • Jon Birkenes

  Lektor og lærebokforfatter

  Jon er  nypensjonert lektor ved Hartvig Nissens skole i Oslo og lærebokforfatter. Han har skrevet lærebøker i historie for den videregående skolen og for ungdomsskolen i geografi. Birkenes har vært knyttet til Fondet for dansk-norsk samarbeid som foreleser siden 1986.

 • Knut Are Tvedt

  Cand. philol., historiker og forlagsredaktør

  Knut Are er også også Oslo-historiker og redaktør av Oslo byleksikon.

 • Hedvig Solbakken

  Universitetslektor

  Hedvig har en backelor i nordisk språk og litteratur, en master i nordisk litteratur, og er universitetslektor ved Stockholms Universitet og Universietet i Oslo. Hun har en spesielt interesse for språk, litteratur og kulturformidling, digital humaniora, klarspråk og nordisk samarbeid, og elsker forøvrig å danse. 

 • A. Audhild Solberg

  Litteraturviter, språkvasker og forfatter

  A. Audhild Solberg (født 1975 i Telemark) har hovedfag i nordisk språk og litteratur. Hun jobbet lenge som forlagsredaktør, manuskonsulent og språkvasker, før hun tok steget over i forfatternes rekker i 2014 med barneboka Kampen mot superbitchene. Den vant flere priser og er oversatt til åtte språk. Solberg er nå forfatter på heltid og turnerer mye med bøkene sine. Hun bor på Grünerløkka i Oslo, er glad i film, språk og litteratur, og elsker alt som har med England å gjøre. Bilde: AKAM1K3

 • Erlend Loe

  Forfatter

  Erlend Loe (født 24. mai 1969 i Trondheim) er en norsk romanforfatter, oversetter, filmmanusforfatter og filmkritiker. Han er spesielt kjent for bøkene Naiv.Super., Doppler, Muleum, Tatt av kvinnen og for Kurt-bøkene. I 2016 skrev han manuset til den dansk-norske filmen Tordenskiold og Kold, og har også skrevet manuset til serien Kampen for tilværelsen.

  Loe har en spesiell skrivestil som etter gjennombruddsromanen Naiv.Super. ofte blir karakterisert som naivistisk. Han bruker ofte virkemidler som overdrivelser, ironi og humor for å få frem poeng. Hovedpersonene i bøkene er ofte litt smårare figurer med egne tanker om livet, som har havnet litt på skråplanet.

  I løpet av sitt virke har Loe fått mange priser, som Kultur- og kirkedepartementets billedbokpris for barne- og ungdomslitteratur, Cappelenprisen og Bokhandlerprisen.

 • Nasjonalgalleriet

  Museets egne omvisere

  Nasjonalgalleriet rommer den største offentlige samlingen av malerier, tegninger og skulpturer i Norge. Her er det både permanente og skiftende utstillinger, og i november kan man se utstillingen "Uendelige landskap" av Harald Sohlber, som er en av norsk kunsthistories viktigste landskapsmalere. Dere vil bli vist rundt av guider fra museet, og er velkomne til å utforske utstillingene på egenhånd i etterkant. 

 • Bjørnsletta skole

  Bjørnsletta skole ligger på Ullern i Oslo vest, 15 min med buss fra Lysebu, og er en 1-10. skole. Dere skal for undervise 8., 9. og 10.- klasse i grupper på fire og fire. 

Nyhetsbrev

Du modtager om lidt en mail, hvor du skal bekræfte tilmeldingen!

Lukk
Schæffergården Lysebu