Kurs i norsk språk, kultur og samfunnsliv for lærerutdannelsen ved UCN Aalborg

Kurs i norsk språk, kultur og samfunnsliv for lærerutdannelsen ved UCN Aalborg

Kurs for lærerstudenter

Velkommen til kurs på Lysebu i norsk språk, kultur og samfunnsliv!  Kurset skal gi innsikt i og interesse for nabolandets språk og litteratur samt kultur- og samfunnsliv, det skal skape interesse for nabospråksmetodikk og nabospråksdidaktikk, og det skal gi konkrete erfaringer og intrykk fra kulturlivet i nabolandet. I løpet av de dagene dere er på Lysebu vil dere oppdage at norsk er lett å forstå, og dere får nye perspektiver - også på Danmark. 

Lysebu ligger på Voksenkollen, 504 moh, ca. 7 km fra Oslo sentrum. Frognerseterbanen (nr. 1) går fra byen til Voksenkollen stasjon hvert femtende minutt (8 min etter hvert hele kvarter fra Nationaltheateret stasjon).  Fra Voksenkollen stasjon går det trikk mot Oslo 4 min. over hvert kvarter. Reisetid til Nationaltheateret stasjon er 31 min. Det tar 10 min. å gå til stasjonen fra Lysebu. 

Reisekostnader er ikke inkludert. For reiser i Oslo er man nødt til å kjøpe billett på forhånd. Man kan kjøpe billett på automaten på Voksenkollen stasjon og på stasjonene i byen. Det er også mulig å kjøpe egne gruppebilletter på stasjonene i byen. Både enkeltbilletter og gruppebilletter kan også enkelt aktiveres hvis man har lastet ned en egen mobil-app, RuterBillett, som kan benyttes på iPhone/iPad, Android og Microsofts Windows Phone. Billettene i Oslo koster 35 kr og gjelder i en time på alle t-baner, trikker og busser i byen. 

Deltakeravgiften dekker opphold, program samt full forpleining den perioden kurset omfatter. Drikke utover kaffe/te, isvann, etc. er ikke inkludert. Bordet i restauranten er merket Fondet og skolens navn. Hvis det er måltider som du ikke skal delta på, ber vi deg vennligst gi beskjed til resepsjonen snarest.​

Vi gjør oppmerksom på at det er møteplikt til kursprogrammet.

Velkommen til gårds!
 

Søndag 10. mars

15.00 - 18.00

Ankomst og innsjekk

18.00

Middag

19.30

Quiz og bli kjent-hygge 

Mandag 11. mars

08.00

Presentasjon av Fondet for dansk-norsk samarbeid!

Praktisk informasjon om kurset og oppholdet og et lynkurs i Fondets og Norge. Ta med penn, papir og sørg for at mobiltelefonen er koblet til wifi.

 

Malene Berthelsen Lindgren

09.30

Lynkurs i norsk språk og språkhistorie

Språk er en av de tingene vi nordmenn liker aller best å snakke om! Hvordan ble norsk til norsk? Og hvorfor finnes det to norske skriftspråk i dag?

 

A. Audhild Solberg

11.30

Lunsj

12.30

Muntlig norsk i praksis
Hvordan snakker man egentlig norsk? Og hva skiller norske lyder seg fra danske? I denne timen tar Hedvig dere gjennom praktiske øvelser og lærer dere noen enkle grep for å snakke som en nordmann - og dermed også forstå norsk enda bedre.

 

Hedvig Solbakken

14.30 Lang, velfortjent pause

15.00

Nabospråksdidaktikk og forberedelse til gjesteundervisning
Hvordan forbereder man et undervisningsopplegg på en norsk ungdomsskole når du er en dansk lærerstudent? I disse to timene blir du kledt på til å tilrettelegge en undervisningstime for norske elever. Opplegget består av øvelser og gode råd før dere selv skal på banen og starte med å gjøre undervisningen klar til i morgen. 

17.00

Fritid

18.00

Middag

19.30

Fritid - og siste mulighet til å forberede gjesteundervisning

Tirsdag 12. mars

07.00

Frokost/morgenmad

07.45

Buss fra Lysebu til Slemdal skole
Malene møter dere på skolen.

08.30

Oppmøte på Slemdal skole

Vi samles i lærerværelset og dere blir møtt av lærerne, som tar dere med til hver enkelt klasse.

08.45

Undervisning

10.15

Kaffe og samling på lærerværelset

11.00

Reise til sentrum med offentlig transport
Ta t-banen fra Hovseter stasjon til Nathionalteateret

12.00

Fritid i Oslo

14.30

Omvisning på 22. juli-senteret

16.30

Reise tilbake til Lysebu med t-bane

18.00

Middag

19.30 Frikveld

Onsdag 13. mars

07.00

Frokost/morgenmat

08.30 Speeddating med finske lærerstudenter fra Voksenåsen

09.30

Norge i går og i dag

 

Jon Birkenes

11.30

Felles lunsj på Lysebu med studentene fra Voksenåsen

12.30

Rebusløp!

Start på tunet på Lysebu og avsluttes på Voksenåsen. Husk varmt tøy og gode sko.

15.00

Svensk fika på Voksenåsen

16.00

Miniguide til Oslo, Holmenkollen og den norske skikulturen

  Knut Are Tvedt
16.45 Pause
17.00 Miniguide til Oslo, Holmenkollen og den norske skikulturen forts.

18.00

Fritid

20.00

Festmiddag på Lysebu

Torsdag 14. mars

07.00  Frokost og utsjekk

09.30

Forfattermøte

 

Stian Hole

11.30

Lunsj

12.15

Gå ned til Skimuseet 

13.00 Omvisning på Skimuseet og Holmenkollen
14.30 Gå tilbake til Lysebu
15.30 Evaluering
Husk penn, papir og mobil/PC til spørreundersøkelse på nettet.
https://no.surveymonkey.com/r/MKY3HL2
  Malene Berthelsen Lindgren
17.00 Avreise

Medvirkende

  • A. Audhild Solberg

    Litteraturviter, språkvasker og forfatter

    A. Audhild Solberg (født 1975 i Telemark) har hovedfag i nordisk språk og litteratur. Hun jobbet lenge som forlagsredaktør, manuskonsulent og språkvasker, før hun tok steget over i forfatternes rekker i 2014 med barneboka Kampen mot superbitchene. Den vant flere priser og er oversatt til åtte språk. Solberg er nå forfatter på heltid og turnerer mye med bøkene sine. Hun bor på Grünerløkka i Oslo, er glad i film, språk og litteratur, og elsker alt som har med England å gjøre. Bilde: AKAM1K3

  • Stian Hole

    Forfatter

    Stian Hole (født 1969) er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Han debuterte som forfatter med Den gamle mannen og hvalen, som ble tildelt Kulturdepartementets debutantpris. For sin andre bildebok, Garmanns sommer fikk Hole Brageprisen i 2006. Han fikk også Kulturdepartementets bildebokpris 2007 for samme bok og ikke minst den presitsjetunge Bologna Ragazzi Award2007 som den første norske forfatter noensinne. Foto: André Løyning

  • Knut Are Tvedt

    Cand. philol., historiker og forlagsredaktør

    Knut Are er også også Oslo-historiker og redaktør av Oslo byleksikon.

  • Jon Birkenes

    Lektor og lærebokforfatter

    Jon er nypensjonert lektor ved Hartvig Nissens skole i Oslo og lærebokforfatter. Han har skrevet lærebøker i historie for den videregående skolen og for ungdomsskolen i geografi. Birkenes har vært knyttet til Fondet for dansk-norsk samarbeid som foreleser siden 1986.

  • Hedvig Solbakken

    Universitetslektor

    Hedvig har en bachelor i nordisk språk og litteratur, en master i nordisk litteratur, og er universitetslektor ved Stockholms Universitet og Universietet i Oslo. Hun har en spesielt interesse for språk, litteratur og kulturformidling, digital humaniora, klarspråk og nordisk samarbeid, og elsker forøvrig å danse. 

  • 22. juli-senteret

    22. juli-senteret er et læringssenter som formidler minne og kunnskap om terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Historien fortelles på stedet der angrepet startet, i Høyblokka i Regjeringskvartalet. Senterets undervisningsopplegg inviterer skoleelever og lærere inn i ordskiftet om 22. juli, og oppfordrer til aktiv deltakelse i forhandlingen om terrorangrepenes betydning nå og i fremtiden.

  • Slemdal skole

    Slemdal skole er en barneskole på Slemdal vest for Oslo sentrum. Skolen ble grunnlagt i 1898, og i dag er det 7 trinn på skolen, med 3 eller 4 klasser på hvert trinn. 

  • Voksenåsen

    Sofia Clausen

    Voksenåsen er ekvivalenten til Lysebu - bare med svensk-norsk samarbeid. Vi er så heldige å få besøk av 20 finske studenter som er på kurs samme uke. Onsdag blir det speed dating/hurtigstevnemøter og felles undervisning sammen med dem. På Lysebu frem til lunsj og på Voksenåsen fra lunsj til siste forelesning. 

  • Malene Berthelsen Lindgren

    Prosjektleder

    Malene Berthelsen Lindgren jobber som prosjektleder i Fondet for dansk-norsk samarbeid, og har ansvar for programaktivitetene på Lysebu. Hun har en bachelor i nordisk språk og litteratur og en master i nordisk litteratur, og har tidligere jobbet med nordisk samarbeid på Norges ambassade i København og i Foreningene Nordens Forbund.

Nyhetsbrev

Du modtager om lidt en mail, hvor du skal bekræfte tilmeldingen!

Lukk
Lysebu