Kurs i norsk språk, kultur og samfunnsliv for lærerutdannelsen ved UCN Silkeborg

Kurs i norsk språk, kultur og samfunnsliv for lærerutdannelsen ved UCN Silkeborg

Kurs for lærerstudenter

Velkommen til kurs på Lysebu i norsk språk, kultur og samfunnsliv!  Kurset skal gi innsikt i og interesse for nabolandets språk og litteratur samt kultur- og samfunnsliv, det skal skape interesse for nabospråksmetodikk og nabospråksdidaktikk, og det skal gi konkrete erfaringer og intrykk fra kulturlivet i nabolandet. I løpet av de dagene dere er på Lysebu vil dere oppdage at norsk er lett å forstå, og dere får nye perspektiver - også på Danmark. 

Lysebu ligger på Voksenkollen, 504 moh, ca. 7 km fra Oslo sentrum. Frognerseterbanen (nr. 1) går fra byen til Voksenkollen stasjon hvert femtende minutt (8 min etter hvert hele kvarter fra Nationaltheateret stasjon).  Fra Voksenkollen stasjon går det trikk mot Oslo 4 min. over hvert kvarter. Reisetid til Nationaltheateret stasjon er 31 min. Det tar 10 min. å gå til stasjonen fra Lysebu. 

Reisekostnader er ikke inkludert. For reiser i Oslo er man nødt til å kjøpe billett på forhånd. Man kan kjøpe billett på automaten på Voksenkollen stasjon og på stasjonene i byen. Det er også mulig å kjøpe egne gruppebilletter på stasjonene i byen. Både enkeltbilletter og gruppebilletter kan også enkelt aktiveres hvis man har lastet ned en egen mobil-app, RuterBillett, som kan benyttes på iPhone/iPad, Android og Microsofts Windows Phone. Billettene i Oslo koster 35 kr og gjelder i en time på alle t-baner, trikker og busser i byen. 

Deltakeravgiften dekker opphold, program samt full forpleining den perioden kurset omfatter. Drikke utover kaffe/te, isvann, etc. er ikke inkludert. Bordet i restauranten er merket Fondet og skolens navn. Hvis det er måltider som du ikke skal delta på, ber vi deg vennligst gi beskjed til resepsjonen snarest.​

Vi gjør oppmerksom på at det er møteplikt til kursprogrammet.

Velkommen til gårds!

Søndag 7. april

15.00-18.00

Ankomst og innsjekk

18.00

Middag

19.30

Bli kjent-hygge i peisestua

 

Bodil, Niels og Johannes

Mandag 8. april

07.00 Frokost/morgenmad

08.00

Velkommen til Lysebu! 

Praktisk informasjon om kurset og oppholdet og et lynkurs i Fondets og Norge. Ta med penn, papir og sørg for at mobiltelefonen er koblet til wifi.

 

Malene Berthelsen Lindgren

09.30

Muntlig norsk i praksis
Hvordan snakker man egentlig norsk? Og hva skiller norske lyder seg fra danske? I denne timen tar Hedvig dere gjennom praktiske øvelser og lærer dere noen enkle grep for å snakke som en nordmann - og dermed også forstå norsk enda bedre.
 

 

Hedvig Solbakken

10.15

Pause

10.30

Nabospråksdidaktikk
Hedvig snakker om nytten og verdien av nabospråksundervisning og hvordan det kan gjennomføres i praksis. Hun vil også presentere undervisningsportalen Norden i skolen.

11.30

Lunsj

12.30

Lynkurs i norsk språk og språkhistorie

Språk er en av de tingene vi nordmenn liker aller best å snakke om! Hvordan ble norsk til norsk? Og hvorfor finnes det to norske skriftspråk i dag?

14.00

Audhild Solberg

14.45

Pause

15.00

Lynkurs i norsk språk og språkhistorie forts.
 

16.00

Fritid

18.00

Middag

19.30

Teater Lysebu i Kavalersalen

 

Morten Jostad

Tirsdag 9. april

07.00

Frokost/morgenmad
Husk å smøre matpakke til lunsj i byen

09.30

Miniguide til Oslo, Holmenkollen og den norske skikulturen

Hva er verdt å se i Oslo, hvor er det, og hvorfor ser byen ut som den gjør. I denne timen får dere idéer til hva dere kan se når dere er nede i byen – og lærer dessuten mer om hvorfor Lysebu ligger akkurat her.

 

Knut Are Tvedt - Kavalersalen

10.15

Miniguide til Oslo forts.

11.00

Reise fra Voksenkollen til Tøyen stasjon med kollektivtransport
Billetter kan kjøpes på perrongen eller på appen Ruter Billett, som kan lastes ned fra App Store.

12.30

Felles omvisning på Munchmuseet 

13.30 Gå (30 min) eller ta t-banen (10 min) fra Tøyen til Stortinget stasjon

15.30

Omvisning på 22. juli-senteret gruppe 3

16.00

Omvisning på 22. juli-senteret gruppe 4

17.00

Fritid

19.00

Reise tilbake til Lysebu med kollektivtransport

20.00

Middag

Onsdag 10. april

07.00

Frokost/morgenmad

09.00

Norge i går og i dag
Norge er et langstrakt land med masse forskjellig natur. Hvordan påvirker det historien? Og politikken? Jon tar dere med på en geografi -og historietime med fakta og fortellinger om Norge det er vanskelig å lese seg til på forhånd.

 

Jon Birkenes - Kavalersalen

11.30 Lunsj

12.30

Det norske politiske landskapet
Hvordan ser det norske politiske landskapet ut – i dag og historisk? Ingvard gir dere et oversiktlig bilde av sentrale partier, politikere og hendelser.

 

Ingvard Havnen - Kavalersalen

14.30

Lang, velfortjent pause

15.00

Hvordan snakke med elever om Utøya?

Fra 2019 skal 22.-juli-angrepet inn på norske timeplaner. Hvorfor er det viktig å snakke om Utøya på skolen? Og hvordan er det best å gjøre det? Vilde var selv på Utøya i 2011, og er en av de overlevende som skal besøke skoler og fortelle sin historie og dele sine tanker.

  Vilde Lofthus Rooth - Kavalersalen

17.00

Fritid

18.00

Festmiddag

Torsdag 11. april

07.00

Frokost/morgenmad
Nb: Husk å få matpakke til lunsj i skogen

08.00 Evaluering 
  Malene Berthelsen Lindgren

09.00

Forfattermøte i Kavalersalen

 

Jan Kjærstad

11.00

Lunsj

12.00 Avreise

Medvirkende

 • Malene Berthelsen Lindgren

  Prosjektleder

  Malene Berthelsen Lindgren jobber som prosjektleder i Fondet for dansk-norsk samarbeid, og har ansvar for programaktivitetene på Lysebu. Hun har en bachelor i nordisk språk og litteratur og en master i nordisk litteratur, og har tidligere jobbet med nordisk samarbeid på Norges ambassade i København og i Foreningene Nordens Forbund.

 • Jan Kjærstad

  Forfatter

  Jan er cand.theol. fra det Teologiske Fakultet ved Universitetet i Oslo, 1979. I 1980 debuterte han som forfatter med novellesamlingen Kloden dreier stille rundt, og han har siden da vært forfatter på heltid. Den litterære produksjonen hans består i hovedsak av romaner og essays, men inkluderer også noveller og bildebøker for barn. Bøkene hans er overatt til en rekke språk, bl.a. engelsk, tysk, fransk og spansk. Kjærstad har mottatt flere priser for arbeidet sitt - inkludert Nordisk råds litteraturpris i 2001 for Oppdageren som er siste bindet i romantriologien om Jonas Wergeland. I år (2016) mottok Jan Admiral Hammerichs legat for fremragende innsats for det dansk-norske samarbeidet.

 • Jon Birkenes

  Lektor og lærebokforfatter

  Jon er nypensjonert lektor ved Hartvig Nissens skole i Oslo og lærebokforfatter. Han har skrevet lærebøker i historie for den videregående skolen og for ungdomsskolen i geografi. Birkenes har vært knyttet til Fondet for dansk-norsk samarbeid som foreleser siden 1986.

 • Knut Are Tvedt

  Cand. philol., historiker og forlagsredaktør

  Knut Are er også også Oslo-historiker og redaktør av Oslo byleksikon.

 • A. Audhild Solberg

  Litteraturviter, språkvasker og forfatter

  A. Audhild Solberg (født 1975 i Telemark) har hovedfag i nordisk språk og litteratur. Hun jobbet lenge som forlagsredaktør, manuskonsulent og språkvasker, før hun tok steget over i forfatternes rekker i 2014 med barneboka Kampen mot superbitchene. Den vant flere priser og er oversatt til åtte språk. Solberg er nå forfatter på heltid og turnerer mye med bøkene sine. Hun bor på Grünerløkka i Oslo, er glad i film, språk og litteratur, og elsker alt som har med England å gjøre. Bilde: AKAM1K3

 • Hedvig Solbakken

  Universitetslektor

  Hedvig har en bachelor i nordisk språk og litteratur, en master i nordisk litteratur, og er universitetslektor ved Stockholms Universitet og Universietet i Oslo. Hun har en spesielt interesse for språk, litteratur og kulturformidling, digital humaniora, klarspråk og nordisk samarbeid, og elsker forøvrig å danse.

 • Morten Jostad

  Forfatter, dramatiker og skuespiller

  Morten har skrevet skuespilltekster (dels utgitt i bokform) om en rekke diktere på grunnlag av deres egne forfatterskap og andre av deres tekster (greske filosofer, Dass, Holberg, Kierkegaard, Gogol, Ibsen, Bjørnson, Aanrud, Undset, Henri Dunant osv.), nå sist også en operalibretto på grunnlag av Tryggve Andersens roman “I Cancellliraadens dage” (med Ragnar Søderlind som komponist, oppført med stor suksess, på Ringsakeroperaen høsten 2011). Jostads nyeste litterære verk er teksten til en forestilling om Peder Christen Asbjørnsen. Dette stykket hadde urpremière på Ibsen-museet 15. januar 2013, med Jostad selv som eneste skuespiller. Verket og forestillingen om Asbjørnsen er skapt i forbindelse med 200-årsjubileet for Asbjørnsens fødsel

  Morten Jostad iscenesetter selv forestillinger på grunnlag av de tekstene han skriver, og han utformer scenografien og fremfører dem selv, i all hovedsak som enmanns-teater. Han er også aktiv i “Det hemmelige teater” med base i Gausdal og på Lillehammer, der han arrangerer teaterseminarer og driver amatørteateropplæring for barn og unge, og dessuten iscenesetter forestillinger med voksne amatørskuespillere. Han har laget forestillinger for barn og unge, vært aktiv blant annet med formidling for studentene ved Nansenskolen, satt opp og spilt forestillinger for et voksent publikum på Den Nationale scene og Nationaltheateret, for ungdommer og voksne på Lysebu i Oslo og Hoftheateret samt Schæffergaarden i København.

 • Reidun Løvstuen

  Oslo-guide og skiinstruktør

  Reidun jobber med guiding, instruksjoner og eventer i destinasjon Holmenkollen. Hun er autorisert Osloguide siden 1997, spesialguide på Skimuseet (skihistorie) og autorisert skiinstruktør i langrenn og alpint siden 1978.

 • Ingvard Havnen

  Tidligere diplomat og ambassadør

  Ingvard Havnen er utdannet statsviter, tidligere norsk diplomat og ambassadør, og var Norges ambassadør i København fra 2012-2017. Havnen har tidligere bl.a. vært ekspedisjonssjef og leder for internasjonal avdeling ved Statsministerens kontor, ambassadør i Canada (2000-2005), og pressetalsmann i Utenriksdepartementet (1992-2000). Mellom 1998 og 2000 var han også leder for utenriksministerens sekretariat. Havnen har også jobbet som journalist i NRK i mange år, og ble i 2013 utnevnt til kommandør av Den Kongelige Fortjenesteorden og er innehaver av storkorset av Dannebrogsordenen.

 • Vilde Lofthus Rooth

  AUF og AP-politiker, byutvikler og overlevende fra Utøya

  Vilde er en av de overlevende etter 22. juli-angrepet, og skal i 2019 besøke skoler og snakke med elever om sin opplevelse og hvordan man kan snakke om terrorisme. Hun er utdannet statsviter og har en master i by-og regionplanlegging. I tillegg jobber hun i Bane Nor og har sittet som fylkestingsrepresentant i Akershus fylke i syv år. Ellers er hun særdeles glad i Harry Potter og alt som har med fantasy å gjøre. 

 • 22. juli-senteret

  22. juli-senteret er et læringssenter som formidler minne og kunnskap om terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Historien fortelles på stedet der angrepet startet, i Høyblokka i Regjeringskvartalet. Senterets undervisningsopplegg inviterer skoleelever og lærere inn i ordskiftet om 22. juli, og oppfordrer til aktiv deltakelse i forhandlingen om terrorangrepenes betydning nå og i fremtiden.

 • Munchmuseet

  Munchmuseet inneholder Edvard Munchs etterlatte kunstverk, som han skjenket Oslo Kommune i 1940. Munch er en av Norge (og verdens) største malere, innen ekspressjonismen, og han er kanskje mest kjent for malerier som "Skrik", "Madonna", "Solen" og "Syk pike". Museet ligger på Tøyen i Oslo sentrum. Et område som kan sammenliknes med Nørrebro/Nordvest i København.

Nyhetsbrev

Du modtager om lidt en mail, hvor du skal bekræfte tilmeldingen!

Lukk
Schæffergården Lysebu