Kurs

Kurs i norsk språk, kultur og samfunnsliv for UCN Aalborg

Kurs for lærerstudenter

Velkommen til kurs på Lysebu i norsk språk, kultur og samfunnsliv!  Kurset skal gi innsikt i og interesse for nabolandets språk og litteratur samt kultur- og samfunnsliv, det skal skape interesse for nabospråksmetodikk og nabospråksdidaktikk, og det skal gi konkrete erfaringer og intrykk fra kulturlivet i nabolandet. I løpet av de dagene dere er på Lysebu vil dere oppdage at norsk er lett å forstå, og dere får nye perspektiver - også på Danmark. 

Lysebu ligger på Voksenkollen, 504 moh, ca. 7 km fra Oslo sentrum. Frognerseterbanen (nr. 1) går fra byen til Voksenkollen stasjon hvert femtende minutt (8 min etter hvert hele kvarter fra Nationaltheateret stasjon).  Fra Voksenkollen stasjon går det trikk mot Oslo 4 min. over hvert kvarter. Reisetid til Nationaltheateret stasjon er 31 min. Det tar 10 min. å gå til stasjonen fra Lysebu. 

Reisekostnader er ikke inkludert. For reiser i Oslo er man nødt til å kjøpe billett på forhånd. Man kan kjøpe billett på automaten på Voksenkollen stasjon og på stasjonene i byen. Det er også mulig å kjøpe egne gruppebilletter på stasjonene i byen. Både enkeltbilletter og gruppebilletter kan også enkelt aktiveres hvis man har lastet ned en egen mobil-app, RuterBillett, som kan benyttes på iPhone/iPad, Android og Microsofts Windows Phone. Billettene i Oslo koster 35 kr og gjelder i en time på alle t-baner, trikker og busser i byen. 

Deltakeravgiften dekker opphold, program samt full forpleining den perioden kurset omfatter. Drikke utover kaffe/te, isvann, etc. er ikke inkludert. Bordet i restauranten er merket Fondet og skolens navn. Hvis det er måltider som du ikke skal delta på, ber vi deg vennligst gi beskjed til resepsjonen snarest.​

Vi gjør oppmerksom på at det er møteplikt til kursprogrammet.

Velkommen til gårds!

PROGRAMMET ER UNDER UTARBEIDELSE

Søndag 28. april

15.00 - 18.00

Ankomst og innsjekk

18.00

Middag

19.30

Quiz og bli kjent-hygge på Peisestua

Mandag 29. april

8.00

Presentasjon av Fondet for dansk-norsk samarbeid!

Praktisk informasjon om kurset og oppholdet og et lynkurs i Fondets og Norge. Ta med penn, papir og sørg for at mobiltelefonen er koblet til wifi.

 

Malene Berthelsen Lindgren

09.30

Lynkurs i norsk språk og språkhistorie

Språk er en av de tingene vi nordmenn liker aller best å snakke om! Hvordan ble norsk til norsk? Og hvorfor finnes det to norske skriftspråk i dag?

  Ingunn Indrebø Ims
10.15 Pause
10.30 Lynkurs i norsk språk og språkhistorie forts.

11.30

Lunsj

12.30

Muntlig norsk i praksis
Hvordan snakker man egentlig norsk? Og hva skiller norske lyder seg fra danske? I denne timen tar Hedvig dere gjennom praktiske øvelser og lærer dere noen enkle grep for å snakke som en nordmann - og dermed også forstå norsk enda bedre.

 

Hedvig Solbakken

14.30 Lang, velfortjent pause

15.00

Nabospråksdidaktikk og forberedelse til gjesteundervisning
Hvordan forbereder man et undervisningsopplegg på en norsk ungdomsskole når du er en dansk lærerstudent? I disse to timene blir du kledt på til å tilrettelegge en undervisningstime for norske elever. Opplegget består av øvelser og gode råd før dere selv skal på banen og starte med å gjøre undervisningen klar til i morgen. 

17.00

Fritid

18.00

Middag

19.30

Fritid - og siste mulighet til å forberede gjesteundervisning

Tirsdag 30. april

07.00

Frokost/morgenmad

07.15

Buss fra Lysebu til Voksen skole og Korsvoll skole
Malene møter dere på skolen.

07.45

Oppmøte på lærerværelset på Voksen skole (gruppe 1)

Vi samles i lærerværelset og dere blir møtt av lærerne, som tar dere med til hver enkelt klasse.

08.00 Gjesteundervising på Voksen skole (gruppe 1)
08.15 Oppmøte på lærerværelset på Korsvoll skole (gruppe 2)
08.30 Gjesteundervisning på Korsvoll skole (gruppe 2)
10.00 Kaffe og samling på lærerværelset

10.30

Reiser til Oslo sentrum/Nationaltheateret stasjon med offentlig transport

11.00 - 14.30

Fritid i Oslo

14.30 

22. juli-senteret (gruppe 1)

15.00 22. juli - senteret (gruppe 2)
17.00 Reise tilbake til Lysebu

18.00

Middag

19.30

Filmkveld

Onsdag 1. mai

08.00

Norsk politikk og samfunn

  Knut Are Tvedt

10.00

Norge i går og i dag

  Jon Birkenes

12.00

Lunsj

13.00

Tur i skogen

 

Malene Berthelsen Lindgren

16.00

Fritid

18.00

Festmiddag

Torsdag 2. mai

07.00

Frokost/morgenmat

10.00

Formidling av visuell barne- og ungdomslitteratur – evnen til å være bindeledd

Dagens norske visuelle barne- og ungdomslitteratur utfordrer ofte leseren både estetisk og tematisk – og egner seg derfor godt til bruk i klasserommet. Hanne presenterer utvalgt norsk barne- og ungdomslitteratur og hvordan man kan formidle den til elever.

  Hanne Kiil

12.00

Lunsj

13.00

Forfatterbesøk

 

Øyvind Torseter

14.15

Pause

14.30

Evaluering
Husk penn, papir og mobil/PC til spørreundersøkelse på nettet.
https://no.surveymonkey.com/r/MKY3HL2

15.30

Avreise

Medvirkende

 • Malene Berthelsen Lindgren

  Prosjektleder

  Malene jobber som prosjektleder i Fondet for dansk-norsk samarbeid, og har ansvar for programaktivitetene på Lysebu. Hun har en bachelor i nordisk språk og litteratur og en master i nordisk litteratur, og har tidligere jobbet med nordisk samarbeid på Norges ambassade i København og i Foreningene Nordens Forbund.

 • Øyvind Torseter

  Forfatter

  Øyvind Torseter er en norsk billedkunstner, illustratør, tegneserieskaper og forfatter. Han har illustratørutdannelse fra Merkantilt Institutt i Oslo, Skolen for Grafisk Design i Oslo og Kent Institute of Art and Design i Maidstone. Han er kanskje mest kjent for bøkene om Mulegutten og for barneboka Brune, som han vant Nordisk råds barne- og undomslitteraturpris  for sammen med forfatter Håkon Øvreås.

 • Hanne Kiil

  Litteraturpedagog, Norsk barnebokinstitutt

  Hanne er Cand. philol. med hovedoppgave om barne- og ungdomslitteratur, og utdannet lærer/lektor med flere års praksis fra grunnskole, videregående skole, høgskole og universitet. Hun har vært litteraturpedagog ved Norsk barnebokinstitutt fra 1993, og arbeider med forskning og formidling av barne- og ungdomslitteratur. Faglig veileder og prosjektleder for NBIs litteraturformidlingsprosjekt i grunnskolen. Medlem i Norsk kulturråds vurderingsutvalg for bildebøker 2012-2016.

 • Hedvig Solbakken

  Universitetslektor

  Hedvig har en bachelor i nordisk språk og litteratur, en master i nordisk litteratur, og er universitetslektor ved Stockholms Universitet og Universietet i Oslo. Hun har en spesielt interesse for språk, litteratur og kulturformidling, digital humaniora, klarspråk og nordisk samarbeid, og elsker forøvrig å danse. 

 • Jon Birkenes

  Lektor og lærebokforfatter

  Jon er nypensjonert lektor ved Hartvig Nissens skole i Oslo og lærebokforfatter. Han har skrevet lærebøker i historie for den videregående skolen og for ungdomsskolen i geografi. Birkenes har vært knyttet til Fondet for dansk-norsk samarbeid som foreleser siden 1986.

 • Knut Are Tvedt

  Cand. philol., historiker og forlagsredaktør

  Knut Are er også også Oslo-historiker og redaktør av Oslo byleksikon.

 • Korsvoll skole

  Barneskole

  Korsvoll skole er en barneskole på Korsvoll i Bydel Nordre Aker i Oslo. Gruppe 2 skal undervise i 5-7. klasse fra 08.30-10.00 i temaet "Danmark". 

 • Voksen skole

  Barneskole

  Voksen skole er en barneskole som i Bydel Vestre Aker i Oslo. Gruppe 1 skal undervise 6.- og 7. trinn i temaet "Danmark" fra 08.00-09.30.

Nyhetsbrev

Du modtager om lidt en mail, hvor du skal bekræfte tilmeldingen!

Lukk
Schæffergården Lysebu