Kurs i norsk språk, kultur og samfunnsliv for lærerutdannelsen ved Københavns Professionshøjskole

Kurs i norsk språk, kultur og samfunnsliv for lærerutdannelsen ved Københavns Professionshøjskole 2

Språkkurs for lærerstudenter

Velkommen til kurs på Lysebu i norsk språk, kultur og samfunnsliv!  Kurset skal gi innsikt i og interesse for nabolandets språk og litteratur samt kultur- og samfunnsliv, det skal skape interesse for nabospråksmetodikk og nabospråksdidaktikk, og det skal gi konkrete erfaringer og intrykk fra kulturlivet i nabolandet. I løpet av de dagene dere er på Lysebu vil dere oppdage at norsk er lett å forstå, og dere får nye perspektiver - også på Danmark. 

Lysebu ligger på Voksenkollen, 504 moh, ca. 7 km fra Oslo sentrum. Frognerseterbanen (nr. 1) går fra byen til Voksenkollen stasjon hvert femtende minutt (8 min etter hvert hele kvarter fra Nationaltheateret stasjon).  Fra Voksenkollen stasjon går det trikk mot Oslo 4 min. over hvert kvarter. Reisetid til Nationaltheateret stasjon er 31 min. Det tar 10 min. å gå til stasjonen fra Lysebu. 

Reisekostnader er ikke inkludert. For reiser i Oslo er man nødt til å kjøpe billett på forhånd. Man kan kjøpe billett på automaten på Voksenkollen stasjon og på stasjonene i byen. Det er også mulig å kjøpe egne gruppebilletter på stasjonene i byen. Både enkeltbilletter og gruppebilletter kan også enkelt aktiveres hvis man har lastet ned en egen mobil-app, RuterBillett, som kan benyttes på iPhone/iPad, Android og Microsofts Windows Phone. Billettene i Oslo koster 35 kr og gjelder i en time på alle t-baner, trikker og busser i byen. 

Deltakeravgiften dekker opphold, program samt full forpleining den perioden kurset omfatter. Drikke utover kaffe/te, isvann, etc. er ikke inkludert. Bordet i restauranten er merket Fondet og skolens navn. Hvis det er måltider som du ikke skal delta på, ber vi deg vennligst gi beskjed til resepsjonen snarest.​

Vi gjør oppmerksom på at det er møteplikt til kursprogrammet.

Velkommen til gårds!

mandag 18. februar

15.00-18.00

Ankomst og innsjekk

18.00

Middag

19.30

Quiz og hygge i peisestua

 

Kenneth og Anette

Tirsdag 19. februar

08.00

Presentasjon av Fondet for dansk-norsk samarbeid!
Praktisk informasjon om kurset og oppholdet og et lynkurs i Fondets og Norge. Ta med penn, papir og sørg for at mobiltelefonen er koblet til wifi.

 

Malene Berthelsen Lindgren

09.15 Pause

09.30

Lynkurs i norsk språk og språkhistorie
Språk er en av de tingene vi nordmenn liker aller best å snakke om! Hvordan ble norsk til norsk? Og hvorfor finnes det to norske skriftspråk i dag?

 

Audhild Solberg

10.15 Pause
  Lynkurs i norsk språk og språkhistorie forts.

11.30

Lunsj

12.30

Norge i går og i dag
Norge er et langstrakt land med masse forskjellig natur. Hvordan påvirker det historien? Og politikken? Jon tar dere med på en geografi -og historietime med fakta og fortellinger om Norge det er vanskelig å lese seg til på forhånd.

  Jon Birkenes

13.15

Pause

13.30

Norge i går og i dag forts.

14.00 Lang, velfortjent pause

15.00

Norsk politikk og samfunn

  Knut Are Tvedt

15.45

Pause

  Om Oslo, Holmenkollen og den norske skikulturen
  Knut Are Tvedt

17.00

Fritid

18.00

Middag

19.30

Frikveld

Onsdag 20. februar

07.00

Frokost/morgenmad

Mulighet til å smøre deres egne matpakker til lunsj

09.00

Offentlig transport til Oslo sentrum
Ta t-banen fra Voksenkollen til Stortinget stasjon (35 min). Malene møter dere på 22. juli-senteret.

10.00

Omvisning på 22. juli-senteret
Her vil det være et opplegg om utstillingen før dere går inn og ser den på egenhånd. Etterpå blir det en halvtime til spørsmål, refleksjon og samtale om hvordan man kan undervise elever i dette.

12.00

Fritid – mulighet for å se Oslo

15.00

Offentlig transport fra Oslo sentrum til Lysebu

Man kan ta linje 1 mot Frognerseteren fra alle stasjoner i sentrum.

NB: Husk å være tilbake i god tid.

16.00

Hvordan snakke om Utøya? – Vitnesbyrd og diskusjon
Fra 2019 skal 22.-juli-angrepet inn på norske timeplaner. Hvorfor er det viktig å snakke om Utøya på skolen? Og hvordan er det best å gjøre det? Vilde var selv på Utøya i 2011, og er en av de overlevende som skal besøke skoler og fortelle sin historie.

  Vilde Lofthus Rooth

 

Hvordan snakke om Utøya? forts.

18.00

Middag

19.30

Frikveld og mulighet for å se filmen "Kon Tiki" i Kavalersalen

Torsdag 21. februar

08.30

Muntlig norsk i praksis
Hvordan snakker man egentlig norsk? Og hva skiller norske lyder seg fra danske? I denne timen tar Hedvig dere gjennom praktiske øvelser og lærer dere noen enkle grep for å snakke som en nordmann - og dermed også forstå norsk enda bedre.

 

Hedvig Solbakken

09.15

Pause

09.30

Muntlig norsk i praksis forts.

10.15

Pause

10.30

Nabospråksdidaktikk
Hedvig snakker om nytten og verdien av nabospråksundervisning og hvordan det kan gjennomføres i praksis. Hun vil også presentere undervisningsportalen Norden i skolen.

 

Hedvig Solbakken

11.30

Lunsj

12.30

Nabospråksdidaktikk forts.

13.30

Lang, velfortjent pause

14.00

Forfatterbesøk

 

Stian Hole

16.30

Fritid

18.00

Festmiddag

19.30

Hygge i Peisestua

Fredag 22. februar

08.00

Evaluering av kurset
Husk penn, papir og mobil/PC til spørreundersøkelse på nettet.

  Malene Berthelsen Lindgren

09.00

Utsjekk og avreise

Medvirkende

 • Malene Berthelsen Lindgren

  Prosjektleder

  Malene Berthelsen Lindgren jobber som prosjektleder i Fondet for dansk-norsk samarbeid, og har ansvar for programaktivitetene på Lysebu. Hun har en bachelor i nordisk språk og litteratur og en master i nordisk litteratur, og har tidligere jobbet med nordisk samarbeid på Norges ambassade i København og i Foreningene Nordens Forbund.

 • Jon Birkenes

  Lektor og lærebokforfatter

  Jon er nypensjonert lektor ved Hartvig Nissens skole i Oslo og lærebokforfatter. Han har skrevet lærebøker i historie for den videregående skolen og for ungdomsskolen i geografi. Birkenes har vært knyttet til Fondet for dansk-norsk samarbeid som foreleser siden 1986.

 • Knut Are Tvedt

  Cand. philol., historiker og forlagsredaktør

  Knut Are er også også Oslo-historiker og redaktør av Oslo byleksikon.

 • A. Audhild Solberg

  Litteraturviter, språkvasker og forfatter

  A. Audhild Solberg (født 1975 i Telemark) har hovedfag i nordisk språk og litteratur. Hun jobbet lenge som forlagsredaktør, manuskonsulent og språkvasker, før hun tok steget over i forfatternes rekker i 2014 med barneboka Kampen mot superbitchene. Den vant flere priser og er oversatt til åtte språk. Solberg er nå forfatter på heltid og turnerer mye med bøkene sine. Hun bor på Grünerløkka i Oslo, er glad i film, språk og litteratur, og elsker alt som har med England å gjøre. Bilde: AKAM1K3

 • Hedvig Solbakken

  Universitetslektor

  Hedvig har en backelor i nordisk språk og litteratur, en master i nordisk litteratur, og er universitetslektor ved Stockholms Universitet og Universietet i Oslo. Hun har en spesielt interesse for språk, litteratur og kulturformidling, digital humaniora, klarspråk og nordisk samarbeid, og elsker forøvrig å danse. 

 • Vilde Lofthus Rooth

  Politiker, regionsplanlegger og overlevende fra Utøya

  Vilde er en av de overlevende etter 22. juli-angrepet, og skal i 2019 besøke skoler og snakke med elever om sin opplevelse og hvordan man kan snakke om terrorisme. Hun er utdannet statsviter og har en master i by-og regionplanlegging. I tillegg jobber hun i Bane Nor og har sittet som fylkestingsrepresentant i Akershus fylke i syv år. Ellers er hun særdeles glad i Harry Potter og alt som har med fantasy å gjøre. 

 • Stian Hole

  Forfatter

  Stian Hole (født 1969) er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Han debuterte som forfatter med Den gamle mannen og hvalen, som ble tildelt Kulturdepartementets debutantpris. For sin andre bildebok, Garmanns sommer fikk Hole Brageprisen i 2006. Han fikk også Kulturdepartementets bildebokpris 2007 for samme bok og ikke minst den presitsjetunge Bologna Ragazzi Award2007 som den første norske forfatter noensinne. Foto: André Løyning

 • 22. juli-senteret

  22. juli-senteret er et læringssenter som formidler minne og kunnskap om terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Historien fortelles på stedet der angrepet startet, i Høyblokka i Regjeringskvartalet. Senterets undervisningsopplegg inviterer skoleelever og lærere inn i ordskiftet om 22. juli, og oppfordrer til aktiv deltakelse i forhandlingen om terrorangrepenes betydning nå og i fremtiden.

 • Kon Tiki

  I 1914 seilte Thor Heyerdahl og hans mannskap fra Lima i Peru til Polynesia i flåten Kon TIki for å bevise sin teori om folkevandringer i Stillehavet. Denne farefulle og risikable reisen gjorde ham til en av Norges største eventyrere. Dokumentarfilmen Kon Tiki, av Heyerdahl selv, fikk en Oscar i 1950, og spillefilmen fra 2012 høstet strålende anmeldelser og har blitt sett av hundretusener av nordmenn. 

Nyhetsbrev

Du modtager om lidt en mail, hvor du skal bekræfte tilmeldingen!

Lukk
Schæffergården Lysebu