Kurs i norsk språk, kultur og samfunnsliv for lærerutdannelsen på Københavns Professionshøjskole

Kurs i norsk språk, kultur og samfunnsliv for lærerutdannelsen på Københavns Professionshøjskole

Kurs i norsk språk, kultur og samfunnsliv for lærerutdannelsen på Københavns Professionshøjskole

Velkommen til kurs på Lysebu i norsk språk, kultur og samfunnsliv!  Kurset skal gi innsikt i og interesse for nabolandets språk og litteratur samt kultur- og samfunnsliv, det skal skape interesse for nabospråksmetodikk og nabospråksdidaktikk, og det skal gi konkrete erfaringer og intrykk fra kulturlivet i nabolandet. I løpet av de dagene dere er på Lysebu vil dere oppdage at norsk er lett å forstå, og dere får nye perspektiver - også på Danmark. 

Lysebu ligger på Voksenkollen, 504 moh, ca. 7 km fra Oslo sentrum. Frognerseterbanen (nr. 1) går fra byen til Voksenkollen stasjon hvert femtende minutt (8 min etter hvert hele kvarter fra Nationaltheateret stasjon).  Fra Voksenkollen stasjon går det trikk mot Oslo 4 min. over hvert kvarter. Reisetid til Nationaltheateret stasjon er 31 min. Det tar 10 min. å gå til stasjonen fra Lysebu. 

Reisekostnader er ikke inkludert. For reiser i Oslo er man nødt til å kjøpe billett på forhånd. Man kan kjøpe billett på automaten på Voksenkollen stasjon og på stasjonene i byen. Det er også mulig å kjøpe egne gruppebilletter på stasjonene i byen. Både enkeltbilletter og gruppebilletter kan også enkelt aktiveres hvis man har lastet ned en egen mobil-app, RuterBillett, som kan benyttes på iPhone/iPad, Android og Microsofts Windows Phone. Billettene i Oslo koster 35 kr og gjelder i en time på alle t-baner, trikker og busser i byen. 

Deltakeravgiften dekker opphold, program samt full forpleining den perioden kurset omfatter. Drikke utover kaffe/te, isvann, etc. er ikke inkludert. Bordet i restauranten er merket Fondet og skolens navn. Hvis det er måltider som du ikke skal delta på, ber vi deg vennligst gi beskjed til resepsjonen snarest.​

Vi gjør oppmerksom på at det er møteplikt til kursprogrammet.

Velkommen til gårds!

PROGRAMMET ER UNDER UTARBEIDELSE

Søndag 24. mars

15.00 - 18.00

Ankomst og innsjekk

20.00

Middag

21.00

Quiz og bli kjent-hygge på Peisestua

Mandag 25. mars

08.00

Presentasjon av Fondet for dansk-norsk samarbeid!

Praktisk informasjon om kurset og oppholdet og et lynkurs i Fondets og Norge. Ta med penn, papir og sørg for at mobiltelefonen er koblet til wifi.

 

Malene Berthelsen Lindgren

09.30

Lynkurs i norsk språk og språkhistorie

Språk er en av de tingene vi nordmenn liker aller best å snakke om! Hvordan ble norsk til norsk? Og hvorfor finnes det to norske skriftspråk i dag?

 

A. Audhild Solberg

11.30

Lunsj

12.30

Muntlig norsk i praksis
Hvordan snakker man egentlig norsk? Og hva skiller norske lyder seg fra danske? I denne timen tar Hedvig dere gjennom praktiske øvelser og lærer dere noen enkle grep for å snakke som en nordmann - og dermed også forstå norsk enda bedre.

 

Hedvig Solbakken

15.00

Nabospråksdidaktikk
Hedvig snakker om nytten og verdien av nabospråksundervisning og hvordan det kan gjennomføres i praksis. Hun vil også presentere undervisningsportalen Norden i skolen.

17.00

Fritid

18.00

Middag

19.30

Fritid

Tirsdag 26. mars

07.00

Frokost/morgenmad

08.00

Fritid til å slappe av, gå tur, svømme el.l.

10.00

Formidling av visuell barne- og ungdomslitteratur – evnen til å være bindeledd

Dagens norske visuelle barne- og ungdomslitteratur utfordrer ofte leseren både estetisk og tematisk – og egner seg derfor godt til bruk i klasserommet. Hanne presenterer utvalgt norsk barne- og ungdomslitteratur og hvordan man kan formidle den til elever.

 

Hanne Kiil

10.45

Pause

11.00

Formidling av visuell barne- og ungdomslitteratur forts.

12.00

Gå til Voksenåsen (15 min)

13.00

Lunsj på Voksenåsen

14.00

Rebusløp
Ta på varmt tøy og gode sko!

15.00

Svensk fika og kåring av vinner i salongen på Voksenåsen

16.00

Fritid - tips: lei kjekle i "Korketrekkeren" eller lei ski i Tryvann skisenter

 

Middag

Fritid - tips: kjelke i "Korketrekkeren" eller leie ski ved Tryvann skisenter

Onsdag 27. mars

07.00

Frokost/morgenmat

08.30

Innføring i norsk politikk og samfunn
Hvordan ser det norske politiske landskapet ut – i dag og historisk? Knut Are gir dere et oversiktlig bilde av sentrale partier, politikere og hendelser.

 

Knut Are Tvedt

09.15

Pause

09.30

Norsk politikk og samfunn forts.

10.15

Pause

10.30

Miniguide til Oslo, Holmenkollen og den norske skikulturen

Hva er verdt å se i Oslo, hvor er det, og hvorfor ser byen ut som den gjør. I denne timen får dere idéer til hva dere kan se når dere er nede i byen – og lærer dessuten mer om hvorfor Lysebu ligger akkurat her.

 

Knut Are Tvedt

11.15

Informasjon om talkshowet Lindmo og resten av dagen

 

Malene Berthelsen Lindgren

11.30

Lunsj

12.30

Buss/t-bane fra Lysebu til Oslo sentrum

13.00

Fritid i Oslo

16.00

Oppmøte ved publikumsinngangen til NRK på Marienlyst
Ta t-banen eller trikken til Majorstua og gå derfra til NRK. De som vil, kan ta følge med Malene fra utenfor Majorstua t-banestasjon kl 15.45.

16.45

Live-innspilling av Lindmo

Velkommen til innspilling av Norges mest populære talkshow! I Lindmo-studioet sitter man tett på gjester og programleder og får se alt det som foregår i en tv-produksjon, men som ikke syns når du ser programmet fra sofaen. Publikum får også oppleve live musikk fra Norges mest kjente og kjære artister. Etter opptak er det anledning til å ta bilder både av og med gjester og programleder.
 

18.00 Buss/t-bane fra NRK til Lysebu

19.00

Festmiddag

Torsdag 28. mars

09.30

Forfattermøte

 

Øyvind Torseter

11.00

Evaluering
Husk penn, papir og mobil/PC til spørreundersøkelse på nettet.
https://no.surveymonkey.com/r/MKY3HL2

 

Malene Berthelsen Lindgren

12.00

Lunsj og avreise

Medvirkende

  • Malene Berthelsen Lindgren

    Prosjektleder

    Malene Berthelsen Lindgren jobber som prosjektleder i Fondet for dansk-norsk samarbeid, og har ansvar for programaktivitetene på Lysebu. Hun har en bachelor i nordisk språk og litteratur og en master i nordisk litteratur, og har tidligere jobbet med nordisk samarbeid på Norges ambassade i København og i Foreningene Nordens Forbund.

  • Knut Are Tvedt

    Cand. philol., historiker og forlagsredaktør

    Knut Are er også også Oslo-historiker og redaktør av Oslo byleksikon.

  • A. Audhild Solberg

    Litteraturviter, språkvasker og forfatter

    A. Audhild Solberg (født 1975 i Telemark) har hovedfag i nordisk språk og litteratur. Hun jobbet lenge som forlagsredaktør, manuskonsulent og språkvasker, før hun tok steget over i forfatternes rekker i 2014 med barneboka Kampen mot superbitchene. Den vant flere priser og er oversatt til åtte språk. Solberg er nå forfatter på heltid og turnerer mye med bøkene sine. Hun bor på Grünerløkka i Oslo, er glad i film, språk og litteratur, og elsker alt som har med England å gjøre. Bilde: AKAM1K3

  • Hedvig Solbakken

    Universitetslektor

    Hedvig har en bachelor i nordisk språk og litteratur, en master i nordisk litteratur, og er universitetslektor ved Stockholms Universitet og Universietet i Oslo. Hun har en spesielt interesse for språk, litteratur og kulturformidling, digital humaniora, klarspråk og nordisk samarbeid, og elsker forøvrig å danse. 

  • Hanne Kiil

    Litteraturpedagog

    Hanne er Cand. philol. med hovedoppgave om barne- og ungdomslitteratur, og utdannet lærer/lektor med flere års praksis fra grunnskole, videregående skole, høgskole og universitet. Hun har vært litteraturpedagog ved Norsk barnebokinstitutt fra 1993, og arbeider med forskning og formidling av barne- og ungdomslitteratur. Faglig veileder og prosjektleder for NBIs litteraturformidlingsprosjekt i grunnskolen. Medlem i Norsk kulturråds vurderingsutvalg for bildebøker 2012-2016.

  • Lindmo

    Talkshow

    Lindmo er et av Norges mest populære talkshower, og har gått på NRK1 siden 2012. Hver lørdags intervjuer Anne Lindmo aktuelle norske og utenlandske gjester foran publikum i studio og hjemme. Programmet vant Gullruten 2017 i kassen beste underholdningsprogram og var nominert i samme klasse i 2013 og 2016. I tillegg har Anne Lindmo vunnet Gullruten for beste kvinnelige programleder i 2014 og 2015. Lindmo blir spilt inn i NRKs lokaler på Marienlyst. Foto: Julia Marie Naglestad.

    Julia Marie Naglestad  Julia Marie Naglestad  

  • Øyvind Torseter

    Forfatter og illustratør

    Øyvind Torseter er en norsk billedkunstner, illustratør, tegneserieskaper og forfatter. Han har illustratørutdannelse fra Merkantilt Institutt i Oslo, Skolen for Grafisk Design i Oslo og Kent Institute of Art and Design i Maidstone. Han er kanskje mest kjent for bøkene om Mulegutten og for barneboka Brune, som han vant Nordisk råds barne- og undomslitteraturpris  for sammen med forfatter Håkon Øvreås.

  • Munchmuseet

    Munchmuseet inneholder Edvard Munchs etterlatte kunstverk, som han skjenket Oslo Kommune i 1940. Munch er en av Norge (og verdens) største malere, innen ekspressjonismen, og han er kanskje mest kjent for malerier som "Skrik", "Madonna", "Solen" og "Syk pike". Museet ligger på Tøyen i Oslo sentrum. Et område som kan sammenliknes med Nørrebro/Nordvest i København.

  • Voksenåsen

    Senter for svensk-norsk samarbeid

    Voksenåsen er ekvivalenten til Lysebu - bare med svensk-norsk samarbeid. Vi er så heldige å få besøk av 20 finske studenter som er på kurs samme uke. Onsdag blir det speed dating/hurtigstevnemøter og felles undervisning sammen med dem. På Lysebu frem til lunsj og på Voksenåsen fra lunsj til siste forelesning. 

Nyhetsbrev

Du modtager om lidt en mail, hvor du skal bekræfte tilmeldingen!

Lukk
Lysebu