Norsk språk, kultur og samfunnsliv for læreruddannelsen på UCN Hjørring

Norsk språk, kultur og samfunnsliv for læreruddannelsen på UCN Hjørring

Kurs for Læreruddannelsen UCN Hjørring

Velkommen til kurs på Lysebu i norsk språk, kultur og samfunnsliv!  Kurset skal gi innsikt i og interesse for nabolandets språk og litteratur samt kultur- og samfunnsliv, det skal skape interesse for nabospråksmetodikk og nabospråksdidaktikk, og det skal gi konkrete erfaringer og intrykk fra kulturlivet i nabolandet. I løpet av de dagene dere er på Lysebu vil dere oppdage at norsk er lett å forstå, og dere får nye perspektiver - også på Danmark. 

Lysebu ligger på Voksenkollen, 504 moh, ca. 7 km fra Oslo sentrum. Frognerseterbanen (nr. 1) går fra byen til Voksenkollen stasjon hvert femtende minutt (8 min etter hvert hele kvarter fra Nationaltheateret stasjon).  Fra Voksenkollen stasjon går det trikk mot Oslo 4 min. over hvert kvarter. Reisetid til Nationaltheateret stasjon er 31 min. Det tar 10 min. å gå til stasjonen fra Lysebu. 

Reisekostnader er ikke inkludert. For reiser i Oslo er man nødt til å kjøpe billett på forhånd. Man kan kjøpe billett på automaten på Voksenkollen stasjon og på stasjonene i byen. Det er også mulig å kjøpe egne gruppebilletter på stasjonene i byen. Både enkeltbilletter og gruppebilletter kan også enkelt aktiveres hvis man har lastet ned en egen mobil-app, RuterBillett, som kan benyttes på iPhone/iPad, Android og Microsofts Windows Phone. Billettene i Oslo koster 35 kr og gjelder i en time på alle t-baner, trikker og busser i byen. 

Deltakeravgiften dekker opphold, program samt full forpleining den perioden kurset omfatter. Drikke utover kaffe/te, isvann, etc. er ikke inkludert. Bordet i restauranten er merket Fondet og skolens navn. Hvis det er måltider som du ikke skal delta på, ber vi deg vennligst gi beskjed til resepsjonen snarest.​

Vi gjør oppmerksom på at det er møteplikt til kursprogrammet.

Velkommen til gårds!

Onsdag 2. januar

20.00

Ankomst

20.30

Middag

Torsdag 3. januar

07.00

Frokost/morgenmad

08.00

Velkommen til Fondet for dansk-norsk samarbeid!
Praktisk informasjon om kurset og oppholdet og et lynkurs i Fondets og Norge. Ta med penn, papir og sørg for at mobiltelefonen er koblet til wifi. 

 

Malene Berthelsen Lindgren

09.30

Norsk språk og språkhistorie
Språk er en av de tingene vi nordmenn liker aller best å snakke om! Hvordan ble norsk til norsk? Og hvorfor finnes det to norske skriftspråk i dag?

 

A. Audhild Solberg

10.15

Velfortjent pause

10.30

Norsk språk forts

11.30

Lunsj

12.30

Muntlig norsk i praksis

Hvordan snakker man egentlig norsk? Og hva skiller norske lyder seg fra danske? I denne timen tar Hedvig dere gjennom praktiske øvelser og lærer dere noen enkle grep for å snakke som en nordmann - og dermed også forstå norsk enda bedre. 

 

Hedvig Solbakken

13.15

Velfortjent pause

13.30

Praktisk muntlig norsk forts.

14.30

Velfortjent pause

15.00

Nabospråksdidaktikk og forberedelse til skolebesøk
Hvordan forbereder man et undervisningsopplegg på en norsk ungdomsskole når du er en dansk lærerstudent? I disse to timene blir du kledt på til å tilrettelegge en undervisningstime for norske elever. Opplegget består av øvelser og gode råd før dere selv skal på banen og starte med å gjøre undervisningen klar til i morgen. 

 

Hedvig Solbakken

18.00 Middag
20.00 Fritid– og siste mulighet til å forberede skolebesøk

Fredag 4. januar

07.00

Frokost/morgenmad
NB: Husk å smøre matpakke til lunsj

08.45

Buss fra Lysebu til Lysejordet skole

Malene og Hedvig møter dere utenfor skolen også samles vi i personalrommet hvor dere møter klasseforstanderne som tar dere med til klasserommene.

09.45 - 11.10

Undervisning på Lysejordet skole

Dere blir tatt i mot av lærerne fra hver klasse på lærerværelset. Etter undervisningen samles vi på lærerværelset til kaffe.

11.10-12.00 Kaffe og lunsj på lærerværelset 

12.05

Offentlig buss fra Møllefaret stasjon til Nationaltheateret stasjon

Mulighet til å spise lunsj i sentrum. PS: bussen går hvert kvarter og tar ca 20 min. Billett kan kjøpes på appen Ruter billett.

13.00

Omvisning på 22.juli – senteret

14.30

Fritid

18.00

Middag
NB: Husk å si fra til resepsjonen innen torsdag dersom du ikke ønsker middag på Lysebu denne dagen.
 

Lørdag 5. januar

09.30

Norge i går og i dag

 

Jon Birkenes

10.15

Velfortjent pause

10.30

Norge i går og i dag forts.

11.30

Lunsj

13.00

Politikk og samfunn
Knut Are formidler interessante fakta om Norge som det ikke er så lett å lese seg til på egen hånd.

 

Knut Are Tvedt

13.45

Velfortjent pause

14.00

Politikk og samf. forts

15.00

Lang pause

16.00

Hvordan snakke med elever om terrorisme og høyreekstremisme?
Fra 2019 skal 22.-juli-angrepet inn på norske timeplaner. Hvorfor er det viktig å snakke om Utøya på skolen? Og hvordan er det best å gjøre det? Vilde var selv på Utøya i 2011, og er en av de overlevende som skal besøke skoler og fortelle sin historie. 

 

Vilde Lofthus Rooth

18.00

Middag

19.30 Hygge i Peisestua 

Søndag 6. januar

07.00

Frokost/morgenmad og utsjekk

09.30

Fritid til aking, skitur eller annet​

11.30

Lunsj

13.00 Forfattermøte

 

Stian Hole

14.30

Evaluering av kursoppholdet
Husk penn, papir og mobil/PC til spørreundersøkelse på nettet.

 

Malene Berthelsen Lindgren

15.30

Avreise

Medvirkende

 • Malene Berthelsen Lindgren

  Prosjektleder

  Malene Berthelsen Lindgren jobber som prosjektleder i Fondet for dansk-norsk samarbeid, og har ansvar for programaktivitetene på Lysebu. Hun har en bachelor i nordisk språk og litteratur og en master i nordisk litteratur, og har tidligere jobbet med nordisk samarbeid på Norges ambassade i København og i Foreningene Nordens Forbund.

 • Jon Birkenes

  Lektor og lærebokforfatter

  Jon er nypensjonert lektor ved Hartvig Nissens skole i Oslo og lærebokforfatter. Han har skrevet lærebøker i historie for den videregående skolen og for ungdomsskolen i geografi. Birkenes har vært knyttet til Fondet for dansk-norsk samarbeid som foreleser siden 1986.

 • Knut Are Tvedt

  Cand. philol., historiker og forlagsredaktør

  Knut Are er også også Oslo-historiker og redaktør av Oslo byleksikon.

 • Vilde Lofthus Rooth

  AUF-politiker og overlevende fra Utøya

  Vilde er en av de overlevende etter 22. juli-angrepet, og skal i 2019 besøke skoler og snakke med elever om sin opplevelse og hvordan man kan snakke om terrorisme. Hun er utdannet statsviter og har en master i by-og regionplanlegging. I tillegg jobber hun i Bane Nor og har sittet som fylkestingsrepresentant i Akershus fylke i syv år. Ellers er hun særdeles glad i Harry Potter og alt som har med fantasy å gjøre. 

 • Hedvig Solbakken

  Universitetslektor

  Hedvig har en backelor i nordisk språk og litteratur, en master i nordisk litteratur, og er universitetslektor ved Stockholms Universitet og Universietet i Oslo. Hun har en spesielt interesse for språk, litteratur og kulturformidling, digital humaniora, klarspråk og nordisk samarbeid, og elsker forøvrig å danse. 

 • A. Audhild Solberg

  Litteraturviter, språkvasker og forfatter

  A. Audhild Solberg (født 1975 i Telemark) har hovedfag i nordisk språk og litteratur. Hun jobbet lenge som forlagsredaktør, manuskonsulent og språkvasker, før hun tok steget over i forfatternes rekker i 2014 med barneboka Kampen mot superbitchene. Den vant flere priser og er oversatt til åtte språk. Solberg er nå forfatter på heltid og turnerer mye med bøkene sine. Hun bor på Grünerløkka i Oslo, er glad i film, språk og litteratur, og elsker alt som har med England å gjøre. Bilde: AKAM1K3

 • Stian Hole

  Forfatter

  Stian Hole (født 1969) er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Han debuterte som forfatter med Den gamle mannen og hvalen, som ble tildelt Kulturdepartementets debutantpris. For sin andre bildebok, Garmanns sommer fikk Hole Brageprisen i 2006. Han fikk også Kulturdepartementets bildebokpris 2007 for samme bok og ikke minst den presitsjetunge Bologna Ragazzi Award2007 som den første norske forfatter noensinne. Foto: André Løyning

 • 22. juli-senteret

  22. juli-senteret er et læringssenter som formidler minne og kunnskap om terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Historien fortelles på stedet der angrepet startet, i Høyblokka i Regjeringskvartalet. Senterets undervisningsopplegg inviterer skoleelever og lærere inn i ordskiftet om 22. juli, og oppfordrer til aktiv deltakelse i forhandlingen om terrorangrepenes betydning nå og i fremtiden.

 • Lysejordet skole

  Lysejordet er en barneskole med 1.- 7. trinn (6-12 år), som ligger mellom Røa og Lilleaker i Oslo vest. Det er 22 klasser fordelt på  3 paralleller på 1-6. trinn, 4 paralleller på 7.trinn med ca 570 elever. Fredag 5. desember skal dere undervise 6. og 7. klasse i dansk og om Danmark fra 09.45-11.10. Mer praktisk info om antall elever og praktiske hjelpemidler følger. 

Nyhetsbrev

Du modtager om lidt en mail, hvor du skal bekræfte tilmeldingen!

Lukk
Schæffergården Lysebu