Kurs i norsk språk, kultur og samfunnsliv for lærerutdannelsen på Københavns professionshøjskole

Kurs i norsk språk, kultur og samfunnsliv, Københavns professionshøjskole

Kurs for Københavnsprofessionshøjskole

Velkommen til kurs på Lysebu i norsk språk, kultur og samfunnsliv!  Kurset skal gi innsikt i og interesse for nabolandets språk og litteratur samt kultur- og samfunnsliv, det skal skape interesse for nabospråksmetodikk og nabospråksdidaktikk, og det skal gi konkrete erfaringer og intrykk fra kulturlivet i nabolandet. I løpet av de dagene dere er på Lysebu vil dere oppdage at norsk er lett å forstå, og dere får nye perspektiver - også på Danmark. 

Lysebu ligger på Voksenkollen, 504 moh, ca. 7 km fra Oslo sentrum. Frognerseterbanen (nr. 1) går fra byen til Voksenkollen stasjon hvert femtende minutt (8 min etter hvert hele kvarter fra Nationaltheateret stasjon).  Fra Voksenkollen stasjon går det trikk mot Oslo 4 min. over hvert kvarter. Reisetid til Nationaltheateret stasjon er 31 min. Det tar 10 min. å gå til stasjonen fra Lysebu. 

Reisekostnader er ikke inkludert. For reiser i Oslo er man nødt til å kjøpe billett på forhånd. Man kan kjøpe billett på automaten på Voksenkollen stasjon og på stasjonene i byen. Det er også mulig å kjøpe egne gruppebilletter på stasjonene i byen. Både enkeltbilletter og gruppebilletter kan også enkelt aktiveres hvis man har lastet ned en egen mobil-app, RuterBillett, som kan benyttes på iPhone/iPad, Android og Microsofts Windows Phone. Billettene i Oslo koster 33 kr og gjelder i en time på alle t-baner, trikker og busser i byen. 

Deltakeravgiften dekker opphold, program samt full forpleining den perioden kurset omfatter. Drikke utover kaffe/te, isvann, etc. er ikke inkludert. Bordet i restauranten er merket Fondet og skolens navn. Hvis det er måltider som du ikke skal delta på, ber vi deg vennligst gi beskjed til resepsjonen snarest.​

Vi gjør oppmerksom på at det er møteplikt til kursprogrammet.

Velkommen til gårds!

Mandag 1. oktober

17:00

Ankomst

 

18:00

Middag

 

Tirsdag 2. oktober

07:00

Morgenmad/frokost

 

08:30

Velkommen til Lysebu og Fondet for dansk-norsk samarbeid! Praktisk informasjon om kurset og oppholdet. Ta med penn, papir og sørg for at mobiltelefonen er koblet til wifi. 

Malene Berthelsen Lindgren

09:30

Norge i går og i dag

Jon Birkenes

10:15

Pause

 

10:30

Norge i går og i dag

Jon Birkenes

11:30

Lunsj

 

12:30

Om norsk språk. Språk er en av de tingene vi nordmenn liker aller best å snakke om! Hvordan ble norsk til norsk? Og hvorfor finnes det to norske skriftspråk i dag?

Elise Kleivane

13:15

Pause

 

13:30

Om norsk språk forts.

Elise Kleivane

14:30

Fritid. Tips: ta en svømmetur i svømmebassenget, gå en tur eller les en god bok.

18:00

Middag

 

20:00

Filmvisning i Kavalersalen

 

 

Onsdag 3. oktober

07:00

Morgenmad/frokost

 
08.30 Speed dating med svenske og færøyske studenter fra Voksenåsen Malene Berthelsen Lindgren og Anna Floren

09:00

Om nabospråksdidaktikk. Heidi snakker om nytten og verdien av nabospråksundervisning og hvordan det kan gjennomføres i praksis. Hun vil også presentere undervisningsportalen Norden i skolen. https://nordeniskolen.org/nn/

NB: Ved denne forelesningen vil vi få besøk av 30 færøyske og svenske studenter som er på et liknende kurs på Voksenåsen (senter for svensk-norsk samarbeid). 

Heidi Lønne Grønseth

09:45

15 minutters pause

 

10:00

Om nabospråksdidaktikk forts.

Heidi Lønne Grønseth

11:00

15 minutters pause

 

11:30

Lunsj

 

13:00

Linjer og dypdykk i norsk barnelitteratur
Anne-Kari starter med didaktiske fortellinger fra 1800-tallet, og fortsetter med fantasi og harmoni i Torbjørn Egners bøker fra "Hakkebakkeskogen", "Kardemomme by"og Anne Cath Vestlys bøker om barn i byen i 1950-årene og frem til dagens barnelitteratur. 

Anne Kari Skardhamar

13:45

15 minutters pause

 

14:00

Norsk barnelitteratur forts.

Anne Kari Skardhamar

15:00

Møte med forfatter

Tove Nilsen

15:45

15 minutters pause

 

16:00

Møte med forfatter

Tove Nilsen

17:00

Fritid 

 

18:00

Middag

 

20:00

Teater Lysebu

 Morten Jostad

Torsdag 4. oktober

08:30

Om norsk politikk og samfunnsliv 
Knut Are formidler interessante fakta om Norge som det ikke er så lett å lese seg til på egen hånd

Knut Are Tvedt

09:15

15 minutters pause

 

09:30

Om norsk politikk og samfunnsliv forts.

Knut Are Tvedt

10:30

Om Oslo

Knut Are Tvedt

11:30

Lunsj

 

13:00

T-bane til Nasjonaltheateret stasjon. Billett kan kjøpes på stasjonen eller på Ruters billett-app som kan lastes ned fra App Store. Beregn 10 min på å gå fra stoppet til Ibsenmuseet.

 

14:00

Omvisning på Nasjonalmuseet

Museets egne guider

15:00

Fritid i byen og transport tilbake til byen med T-bane

 

18:00

Middag

 

 

20.00

Fritid

 

 

Fredag 5. oktober

07:00

Frokost/morgenmad og utsjekk

 

 

09:00

Om norsk film

Ove Solum

09:45

Pause

 

10:00

Om norsk film forts.

 

Ove Solum

11.00 Evaluering av kursoppholdet
Husk penn, papir og mobil/pc til spørreundersøkelse på nettet.
Malene Berthelsen Lindgren
12.00 Lunsj og avreise  

Medvirkende

 • Malene Berthelsen Lindgren

  Prosjektleder

  Malene Berthelsen Lindgren jobber som prosjektleder i Fondet for dansk-norsk samarbeid, og har ansvar for programaktivitetene på Lysebu. Hun har en bachelor i nordisk språk og litteratur og en master i nordisk litteratur, og har tidligere jobbet med nordisk samarbeid på Norges ambassade i København og i Foreningene Nordens Forbund.

 • Jon Birkenes

  Lektor og lærebokforfatter

  Jon er  nypensjonert lektor ved Hartvig Nissens skole i Oslo og lærebokforfatter. Han har skrevet lærebøker i historie for den videregående skolen og for ungdomsskolen i geografi. Birkenes har vært knyttet til Fondet for dansk-norsk samarbeid som foreleser siden 1986.

 • Knut Are Tvedt

  Cand. philol., historiker og forlagsredaktør

  Knut Are er også også Oslo-historiker og redaktør av Oslo byleksikon.

 • Morten Jostad

  Statsstipendiat, forfatter, dramatiker og skuespiller

  Morten har skrevet skuespilltekster (dels utgitt i bokform) om en rekke diktere på grunnlag av deres egne forfatterskap og andre av deres tekster (greske filosofer, Dass, Holberg, Kierkegaard, Gogol, Ibsen, Bjørnson, Aanrud, Undset, Henri Dunant osv.), nå sist også en operalibretto på grunnlag av Tryggve Andersens roman “I Cancellliraadens dage” (med Ragnar Søderlind som komponist, oppført med stor suksess, på Ringsakeroperaen høsten 2011). Jostads nyeste litterære verk er teksten til en forestilling om Peder Christen Asbjørnsen. Dette stykket hadde urpremière på Ibsen-museet 15. januar 2013, med Jostad selv som eneste skuespiller. Verket og forestillingen om Asbjørnsen er skapt i forbindelse med 200-årsjubileet for Asbjørnsens fødsel

  Morten Jostad iscenesetter selv forestillinger på grunnlag av de tekstene han skriver, og han utformer scenografien og fremfører dem selv, i all hovedsak som enmanns-teater. Han er også aktiv i “Det hemmelige teater” med base i Gausdal og på Lillehammer, der han arrangerer teaterseminarer og driver amatørteateropplæring for barn og unge, og dessuten iscenesetter forestillinger med voksne amatørskuespillere. Han har laget forestillinger for barn og unge, vært aktiv blant annet med formidling for studentene ved Nansenskolen, satt opp og spilt forestillinger for et voksent publikum på Den Nationale scene og Nationaltheateret, for ungdommer og voksne på Lysebu i Oslo og Hoftheateret samt Schæffergaarden i København.

 • Anne Kari Skardhamar

  Professor i nordisk litteratur

  Dr. art. og professor i nordisk litteratur ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun underviser nå på masterprogrammene «Skolerettet utdanningsvitenskap med fordypning i norsk» og «Skjønnlitteratur i lesing og skriving frå 1.-7.årstrinn». Hun har lang erfaring fra undervisning på alle nivåer i lærerutdanninga og har utgitt en rekke bøker innenfor feltene nordisk litteratur og litteraturformidling på Universitetsforlaget, Oslo, Unipub forlag, Oslo og Faroe University Press, Tórshavn. Hun har også publisert artikler i norske og utenlandske bøker og tidsskrift om nordisk litteratur, nabospråksdidaktikk og barnelitteratur. Nyeste bokutgivelser er Litteraturundervisning. Teori og praksis 3.utgave (Universitetsforlaget 2011) og analyser av skjønnlitterære oppvekstskildringer: Litteraturhistoriens barn (Unipub forlag 2011).

 • Tove Nilsen

  Forfatter

  1970-årenes kvinneopprør danner rammen om Tove Nilsens første bøker. Hun debuterte med Aldri la dem kle deg forsvarsløst naken (1974), som kan leses som et innlegg i den pågående abortdebatt. Helle og Vera (1975) handler om lesbisk kjærlighet, og novellesamlingen Hendene opp fra fanget (1977) og romanen Gerhard (1978) befestet Nilsens ry som engasjert forfatter. Fritt løp (1980) handler om kvinnelig frigjøring, og bestselgeren Skyskraperengler (1982) er en frisk og munter miljøskildring der Nilsen tar utgangspunkt i sin egen oppvekst i en drabantby. I Den svarte gryte (1984) tar hun opp innvandrernes problemer, og i I stedet for dinosaurer (1987) står den mannlige kjønnsrolle i fokus – sett fra mannens egen synsvinkel.

  Fra og med den mangfoldige romanen Chaplins hemmelighet (1989) utvikler Nilsen en mer eksperimentell form; den gjennomgående spenningen mellom sanselighet og intellektualisme blir stadig mer sentral. Hennes store interesse for antropologi viser seg i samlivsromanen Amazonaspornografen (1991), og Øyets sult (1993) forteller om en indisk innflytters erfaringer med å bo i Norge.

  Et sentralt verk i forfatterskapet er Lystreise (1995), som handler om en forfatter som skriver på en roman samtidig som hun går og venter barn.

  Skyskrapersommer (1996) er en fortsettelse av Skyskraperengler, og i G for Georg (1997) og Nede i himmelen (2010) møter vi igjen noen av de samme personene.

  Etter Kairo (2000) er en roman bl.a. om vennskap og kjærlighet. Kvinner om natten (2001) er en spenningsroman – på et dypere plan handler den om kvinnelig mot. Kreta-døgn (2003) og Skrivefest (2005) er personlige bøker som sier noe om forfatterskapets forutsetninger og betydningen av å skrive. Sommer 2005 (2006) er en roman om hvordan kjærligheten kan forårsake både fornyelse og avslutning, mens Vingetyven (2008) er lokalisert til forfatterens nærmiljø i Oslo og gir fint innblikk i helt ulike liv som griper inn i hverandre. Hun har senere gitt ut Nede i himmelen (2010), Øyer i hjertet. En begeistringsbok (2011) og i 2014 Konge i snø. I den siste romanen sin, Himmelske tilstander (2017) er hun tilbake i flere av sine kjente og kjære litterære univers, som på en øy (Kreta), i varmen. Men av de underliggende tema i boken er et forholdet mellom far og datter.

  Tove Nilsen var styreleder i Norsk Forfattersentrum i 1986.

  Hun har også utgitt bøker for barn og ungdom (bl.a. Tonje – snart elleve år, 1976) og vært kritiker i Dagbladet i en årrekke.

 • Lisbeth Elvebakk

  Universitetslektor

  Lisbeth Elvebakk er cand.philol. fra Universitetet i Oslo med hovedfag i nordisk språk og litteratur og ansatt som høgskolelektor ved OsloMet, der hun også underviser i nabospråk. 

 • Elise Kleivane

  Forsker

  Elise er ph.d. i norrøn filologi fra Universitetet i Oslo. Hun er ansatt som forsker ved UiO ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier, og leder forskningsprosjektet "Bokstavar mellom runer og manuskript". Elises faglige kompetanseområder er: Norrøn filologi, runologi, epigrafikk, norrøn mytologi, språk- og litteraturhistorie. Hun snakker om norsk og nabospråk i et historisk perspektiv og med erfaring fra nordisk samarbeid. Foto: Ram Gupta

 • Ove Solum

  Professor i medievitenskap

  Ove er professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo, og hans kompetanseområder film, norsk filmhistorie, filmteori, filmanalyse. Han skriver mye om filmfeltet, og har blant annet gitt ut boken Den norske filmbølgen - fra Orions belte til Max Manus. I denne forelesningen vil han ta studentene gjennom norsk films histori (Foto: UiO).

 • Nasjonalgalleriet

  Nasjonalgalleriet rommer den største offentlige samlingen av malerier, tegninger og skulpturer i Norge. Her er det både permanente og skiftende utstillinger, og nå i oktober kan man se utstillingen "Uendelige landskap" av Harald Sohlber, som er en av norsk kunsthistories viktigste landskapsmalere. Dere vil bli vist rundt av guider fra museet, og er velkomne til å utforske utstillingene på egenhånd i etterkant. 

 • Voksenåsen

  Sofia Clausen

  Voksenåsen er ekvivalenten til Lysebu - bare med svensk-norsk samarbeid. Vi er så heldige å få besøk av 30 svenske og færøyske studenter som er på kurs samme uke. Onsdag morgen blir det speed dating/hurtigstevnemøter og felles undervisning i nabospråk sammen med dem. 

Nyhetsbrev

Du modtager om lidt en mail, hvor du skal bekræfte tilmeldingen!

Lukk
Schæffergården Lysebu