Kurs i norsk språk, kultur og samfunnsliv for lærerutdannelsen Campus Carlsberg

Kurs for UCN, Læreruddannelsen Carlsberg

Velkommen til kurs på Lysebu i norsk språk, kultur og samfunnsliv!  Kurset skal gi innsikt i og interesse for nabolandets språk og litteratur samt kultur- og samfunnsliv, det skal skape interesse for nabospråksmetodikk og nabospråksdidaktikk, og det skal gi konkrete erfaringer og intrykk fra kulturlivet i nabolandet. I løpet av de dagene dere er på Lysebu vil dere oppdage at norsk er lett å forstå, og dere får nye perspektiver - også på Danmark. 

Lysebu ligger på Voksenkollen, 504 moh, ca. 7 km fra Oslo sentrum. Frognerseterbanen (nr. 1) går fra byen til Voksenkollen stasjon hvert femtende minutt (8 min etter hvert hele kvarter fra Nationaltheateret stasjon).  Fra Voksenkollen stasjon går det trikk mot Oslo 4 min. over hvert kvarter. Reisetid til Nationaltheateret stasjon er 31 min. Det tar 10 min. å gå til stasjonen fra Lysebu. 

Reisekostnader er ikke inkludert. For reiser i Oslo er man nødt til å kjøpe billett på forhånd. Man kan kjøpe billett på automaten på Voksenkollen stasjon og på stasjonene i byen. Det er også mulig å kjøpe egne gruppebilletter på stasjonene i byen. Både enkeltbilletter og gruppebilletter kan også enkelt aktiveres hvis man har lastet ned en egen mobil-app, RuterBillett, som kan benyttes på iPhone/iPad, Android og Microsofts Windows Phone. Billettene i Oslo koster 33 kr og gjelder i en time på alle t-baner, trikker og busser i byen. 

Deltakeravgiften dekker opphold, program samt full forpleining den perioden kurset omfatter. Drikke utover kaffe/te, isvann, etc. er ikke inkludert. Bordet i restauranten er merket Fondet og skolens navn. Hvis det er måltider som du ikke skal delta på, ber vi deg vennligst gi beskjed til resepsjonen snarest.​.

Vi gjør oppmerksom på at det er møteplikt til kursprogrammet.

Velkommen til gårds!

Mandag den 19. mars 2018

12:30 - 14:00 Ankomst, innsjekk og lunsj i Lysebus Restaurant
14:00 - 15:00 Velkommen til Lysebu og Fondet for dansk-norsk samarbeid! Praktisk informasjon om kurset og oppholdet
  Malene Berthelsen Lindgren
15:00 - 17:00 Om det norske språk. Språk er en av de tingene vi nordmenn liker aller best å snakke om! Hvordan ble norsk til norsk? Det er en lang vei fra det fellesskandinaviske språket vi kaller urnordisk, og til dagens bokmål og nynorsk. I mange år var Norge og Danmark et rike. Dansk skriftspråk var utgangspunkt for bokmålet. De norske dialektene dannet grunnlaget for nynorsken. I dag er bokmål flertallsmålform i Norge, men de to skriftspråkene er jevnstilte ved lov. http://sprakradet.no
  Elise Kleivane
17:00 - 18:00 Fritid
18:00 - 20:00 Middag
20:00 -  Kinokveld. Den nye norske filmen Kongens nei vises på storskjerm i Jylland. Kongens Nei handler om de tre mest dramatiske døgn i Norges historie.

April 1940: den norske kongen får et ufattelig ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden.Med tyske fly og soldater i hælene tvinges kongefamilien på flukt. De bestemmer seg for å skille lag uten å vite om de noensinne vil se hverandre igjen. Kronprinsesse Märtha reiser med barna til Sverige, mens kong Haakon og kronprins Olav blir igjen i Norge for å fortsette kampen. Etter tre døgns desperat flukt, fatter kong Haakon sin endelige beslutning. Han nekter å kapitulere selv om dette kan koste både ham selv, hans familie, og mange uskyldige nordmenn livet.

Tirsdag den 20. mars 2018

07:00 - 09:00 Frokost
09:00 - 11:00 Norge i går og i dag
  Jon Birkenes
11:00 - 13:00 Om nabospråksdidaktikk. Heidi snakker om nytten og verdien av nabospråksundervisning og hvordan det kan gjennomføres i praksis. Hun vil også presentere undervisningsportalen Norden i skolen. https://nordeniskolen.org/nn/
  Heidi Lønne Grønseth
13:00 - 14:00 Lunsj
14:30 - 16:30 Om norsk politikk og samfunnsliv. Knut Are formidler interessante fakta om Norge som det ikke er så lett å lese seg til på egen hånd
  Knut Are Tvedt
16:30 - 20:00 Fritid til å gjøre akkurat det du har lyst til. Lese bok, se på kunst, ake, stå på ski, svømme......
20:00 - 22:00 Middag (Det vil være kaffe i Peisestuen etter middag)

Onsdag den 21. mars 2018

07:00 - 09:00 Frokost
09:00 - 10:00 Transport ned til Holmenkollenanlegget. Anbefaler å spasere, det tar ca. 45 minutter.
10:00 - 11:30 Hva vil det si å være en ekte nordmann? ​Det sies at vi nordmenn er født med ski på beina. For virkelig å forstå dette får vi en omvisning på Skimuseet og en tur opp i hopptårnet. Skimuseet ligger i fjellet under Holmenkollbakken. Museet åpnet i 1923 og er verdens eldste spesialmuseum for ski. Her kan man oppleve 4000 år med spennende skihistorie gjennom en uforglemmelig utstilling.http://www.skiforeningen.no/holmenkollen/ 
  Reidun Løvstuen
11:30 - 12:00 Buss opp igjen i regi av Fondet
12:00 - 13:00 Lunsj
13:00 - 15:00 Forfattermøte
  Erlend Loe 
15:00 - 17:00 Linjer og dypdykk i norsk barnelitteratur. Anne-Kari starter med didaktiske fortellinger fra 1800-tallet,  og fortsetter med fantasi og harmoni i Torbjørn Egners bøker fra "Hakkebakkeskogen", "Kardemomme by"og Anne Cath Vestlys bøker om barn i byen i 1950-årene.  Flere barnebokforfattere i 1970-årene var opptatt av barn og samfunnsproblemer, politikk og etikk i fortid og nåtid. Sentrale er Torill Thorstad Haugers bøker om "Sigurd Drakedreperen" i 1970-og 80-årene.  i 1990-årene reiser forfatterne Jon Fosse, Klaus Hagerup  og Jostein Gaarder filosofiske spørsmål i fortellingsform.  
  Anne-Kari Skardhamar
17:00 - 18:00 Fritid
18.00 - 20:00 Middag
20:00 - 21:00 Teater Lysebu: Peer Gynt og andre folkeeventyr (i Peisestuen)
  Morten Jostad

Torsdag den 22. mars 2018

07:00 - 09:00 Frokost
09:15 - 11:15 Om Oslo
  Knut Are Tvedt
11:30 - 12:30 Lunsj
13:15 - 14:00 Buss ned til Oslo sentrum (denne bussen er i regi av Fondet)
14:00 - 15:00 Omvisning på Nasjonalgalleriet, Universitetsgata 13
15:00 - 20:00 Fritid i byen. Husk å beregne ca. en time til hjemreisen til Lysebu slik at du rekker middagen
20:00 - 22:00 Middag

Fredag den 23. mars 2018

07:00 – 09:00

Frokost

09:00 – 10:00

Oppsummering og kursevaluering

 

Malene Berthelsen Lindgren

10:00 – 11:00

Fritid

11:00 – 11:30

Rydding og utsjekk fra rom

11:30 – 12:30

Lunsj og avreise

Medvirkende

 • Malene Berthelsen Lindgren

  Kursusansvarlig
 • Elise Kleivane

  Forsker

  Elise er Ph.d. i norrøn filologi fra UiO, 2011. Hun er forsker ved Universitetet i Oslo ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier (ILN). For tiden forsker hun mest på innskrifter (både bokstaver og runer) fra vikingtid og middelalder. For øvrig er Elises faglige kompetanseområder: Norrøn mytologi, runologi, filologi, kodikologi, språkhistorie, litteraturhistorie, norsk litteratur, teksthirstorie, bokhistorie, edisjonsfilologi og nabospråk.

 • Jon Birkenes

  Lektor og lærebokforfatter

  Jon er  nypensjonert lektor ved Hartvig Nissens skole i Oslo og lærebokforfatter. Han har skrevet lærebøker i historie for den videregående skolen og for ungdomsskolen i geografi. Birkenes har vært knyttet til Fondet for dansk-norsk samarbeid som foreleser siden 1986.

 • Heidi Lønne Grønseth

  Sosialantropolog og nordisk språkpilot

  Heidis viktigste arbeidsområde er nabospråksforståelse, og til daglig er hun å finne hos Foreningen Norden der hun jobber med å motivere og legge til rette for at elever får undervisning om Nordens samfunn, språk og kultur. 

  Det skal også nevnes at Heidi er nordisk språkpilot og suppleant i Ekspertgruppen for nordisk språksamarbeid.

 • Knut Are Tvedt

  Cand. philol., historiker og forlagsredaktør

  Knut Are er også også Oslo-historiker og redaktør av Oslo byleksikon.

 • Reidun Løvstuen

  Oslo-guide og skiinstruktør

  Reidun jobber med guiding, instruksjoner og eventer i destinasjon Holmenkollen. Hun er autorisert Osloguide siden 1997, spesialguide på Skimuseet (skihistorie) og autorisert skiinstruktør i langrenn og alpint siden 1978. Hun er også diplomert massør

 • Anne-Kari Skardhamar

  Professor i nordisk litteratur

  Dr. art. og professor i nordisk litteratur ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun underviser nå på masterprogrammene «Skolerettet utdanningsvitenskap med fordypning i norsk» og «Skjønnlitteratur i lesing og skriving frå 1.-7.årstrinn». Hun har lang erfaring fra undervisning på alle nivåer i lærerutdanninga og har utgitt en rekke bøker innenfor feltene nordisk litteratur og litteraturformidling på Universitetsforlaget, Oslo, Unipub forlag, Oslo og Faroe University Press, Tórshavn. Hun har også publisert artikler i norske og utenlandske bøker og tidsskrift om nordisk litteratur, nabospråksdidaktikk og barnelitteratur. Nyeste bokutgivelser er Litteraturundervisning. Teori og praksis 3.utgave (Universitetsforlaget 2011) og analyser av skjønnlitterære oppvekstskildringer: Litteraturhistoriens barn (Unipub )

 • Morten Jostad

  Statsstipendiat, forfatter, dramatiker og skuespiller

  Morten har skrevet skuespilltekster (dels utgitt i bokform) om en rekke diktere på grunnlag av deres egne forfatterskap og andre av deres tekster (greske filosofer, Dass, Holberg, Kierkegaard, Gogol, Ibsen, Bjørnson, Aanrud, Undset, Henri Dunant osv.), nå sist også en operalibretto på grunnlag av Tryggve Andersens roman “I Cancellliraadens dage” (med Ragnar Søderlind som komponist, oppført med stor suksess, på Ringsakeroperaen høsten 2011). Jostads nyeste litterære verk er teksten til en forestilling om Peder Christen Asbjørnsen. Dette stykket hadde urpremière på Ibsen-museet 15. januar 2013, med Jostad selv som eneste skuespiller. Verket og forestillingen om Asbjørnsen er skapt i forbindelse med 200-årsjubileet for Asbjørnsens fødsel

  Morten Jostad iscenesetter selv forestillinger på grunnlag av de tekstene han skriver, og han utformer scenografien og fremfører dem selv, i all hovedsak som enmanns-teater. Han er også aktiv i “Det hemmelige teater” med base i Gausdal og på Lillehammer, der han arrangerer teaterseminarer og driver amatørteateropplæring for barn og unge, og dessuten iscenesetter forestillinger med voksne amatørskuespillere. Han har laget forestillinger for barn og unge, vært aktiv blant annet med formidling for studentene ved Nansenskolen, satt opp og spilt forestillinger for et voksent publikum på Den Nationale scene og Nationaltheateret, for ungdommer og voksne på Lysebu i Oslo og Hoftheateret samt Schæffergaarden i København.

 • Erlend Loe

  Forfatter

  Erlend Loe (født 24. mai 1969 i Trondheim) er en norsk romanforfatter, oversetter, filmmanusforfatter og filmkritiker. Han er spesielt kjent for bøkene Naiv.Super., Doppler, Muleum, Tatt av kvinnen og for Kurt-bøkene. I 2016 skrev han manuset til den dansk-norske filmen Tordenskiold og Kold, og har også skrevet manuset til serien Kampen for tilværelsen.

  Loe har en spesiell skrivestil som etter gjennombruddsromanen Naiv.Super. ofte blir karakterisert som naivistisk. Han bruker ofte virkemidler som overdrivelser, ironi og humor for å få frem poeng. Hovedpersonene i bøkene er ofte litt smårare figurer med egne tanker om livet, som har havnet litt på skråplanet.

  I løpet av sitt virke har Loe fått mange priser, som Kultur- og kirkedepartementets billedbokpris for barne- og ungdomslitteratur, Cappelenprisen og Bokhandlerprisen.

Nyhetsbrev

Du modtager om lidt en mail, hvor du skal bekræfte tilmeldingen!

Lukk
Schæffergården Lysebu