Kurs i Nabolandskunnskap for studenter fra Læreruddannelsen i Skive

Kurs i Nabolandskunnskap for studenter fra VIA Læreruddannelsen i Skive

Norsk språk, kultur og samfunnsliv

Velkommen til kurs på Lysebu i norsk språk, kultur og samfunnsliv!  Kurset skal gi innsikt i og interesse for nabolandets språk og litteratur samt kultur- og samfunnsliv, det skal skape interesse for nabospråksmetodikk og nabospråksdidaktikk, og det skal gi konkrete erfaringer og intrykk fra kulturlivet i nabolandet. I løpet av de dagene dere er på Lysebu vil dere oppdage at norsk er lett å forstå, og dere får nye perspektiver - også på Danmark. Kurset er lagt opp av fondssekretær Anne Mette Eckholdt, som også er vertskap for gruppen under oppholdet.

Lysebu ligger på Voksenkollen, 504 moh, ca. 7 km fra Oslo sentrum. Frognerseterbanen (nr. 1) går fra byen til Voksenkollen stasjon hvert femtende minutt (8 min etter hvert hele kvarter fra Nationaltheateret stasjon).  Fra Voksenkollen stasjon går det trikk mot Oslo 4 min. over hvert kvarter. Reisetid til Nationaltheateret stasjon er 31 min. Det tar 10 min. å gå til stasjonen fra Lysebu. 

Reisekostnader er ikke inkludert. For reiser i Oslo er man nødt til å kjøpe billett på forhånd. Man kan kjøpe billett på automaten på Voksenkollen stasjon og på stasjonene i byen. Det er også mulig å kjøpe egne gruppebilletter på stasjonene i byen. Både enkeltbilletter og gruppebilletter kan også enkelt aktiveres hvis man har lastet ned en egen mobil-app, RuterBillett, som kan benyttes på iPhone/iPad, Android og Microsofts Windows Phone. Billettene i Oslo koster 33 kr og gjelder i en time på alle t-baner, trikker og busser i byen. 

Deltakeravgiften dekker opphold, program samt full forpleining den perioden kurset omfatter. Drikke utover kaffe/te, isvann, etc. er ikke inkludert. Bordet i restauranten er merket Fondet og skolens navn. Hvis det er måltider som du ikke skal delta på, ber vi deg vennligst gi beskjed til resepsjonen snarest.​.

Vi gjør oppmerksom på at det er møteplikt til kursprogrammet.

Velkommen til gårds!

Hilsen Anne Mette

Søndag den 5. november 2017

ca. 19:30 Ankomst med buss fra Larvik. Innsjekk på rom
20:00 - 22:00 Pga. åpning av Lysebus juleutstilling blir det servert middag i møterommet Jylland
22:00 -  Frikveld

Mandag den 6. november 2017

07:00 - 09:00 Frokost
09:00 - 09:30 Velkommen til Lysebu! Historien om Fondet for dansk-norsk samarbeid og praktisk informasjon om kurset og oppholdet
  Anne Mette Eckholdt
09:30 - 11:30 Om det norske språk. Språk er en av de tingene vi nordmenn liker aller best å snakke om! Hvordan ble norsk til norsk? Det er en lang vei fra det fellesskandinaviske språket vi kaller urnordisk, og til dagens bokmål og nynorsk. I mange år var Norge og Danmark et rike. Dansk skriftspråk var utgangspunkt for bokmålet. De norske dialektene dannet grunnlaget for nynorsken. I dag er bokmål flertallsmålform i Norge, men de to skriftspråkene er jevnstilte ved lov.http://www.sprakradet.no/ 

 

  A. Audhild Solberg
11:30 - 12:30 Lunsj
12:30 - 13:30 Møte med barnebokforfatter: "Superbitcher og fregnetryner"! ​Audhild forteller om sitt forfatterskap og de foreløpig 3 kritikerroste barnebøkene som de fleste 9 - 13-åringer kan kjenne seg igjen i. Som en del av "den kulturelle skolesekken" reiser hun rundt og besøker klasser fra 5. - 7. trinn i den norske skolen og leser høyt fra bøkene og snakker om hvordan hun opplevde sin egen-berg-og-dal-bane-kjøring mellom forelskelser, korpsflauser og aaaaaltfor mange fregner. Vi får en smakebit av hvordan hun formidler dette til elevene og får noen refleksjoner rundt hva som gjorde henne til forfatter. Bør man bruke egne følelser og minner når man skriver? Audhild formidler med mye humor, men også med en stor porsjon underliggende alvor.
  A. Audhild Solberg
14:15 - 16:15 Serr!? Et foredrag om språk og intertekstualitet i SKAM.  Kan du bruke SKAM til å lære mer om norsk språk og litteratur? Ja, mener Jorunn og Astrid. I dette foredraget vil de vise hvordan du kan jobbe med SKAM og begrunne hvorfor denne skatten av en serie ikke bare kan få leve i fred i skolegårder, men bør hentes inn i klasserom over hele Skandinavia.
  Jorunn Øveland Nyhus og Astrid Syse Talsethagen
16:15 - 18:00 Fri!
18:00 - 20:00

Middag 

20:00 - 22:00 Kinokveld. Den nye norske filmen Kongens nei vises på storskjerm i Jylland. Kongens Nei handler om de tre mest dramatiske døgn i Norges historie.

April 1940: den norske kongen får et ufattelig ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden.Med tyske fly og soldater i hælene tvinges kongefamilien på flukt. De bestemmer seg for å skille lag uten å vite om de noensinne vil se hverandre igjen. Kronprinsesse Märtha reiser med barna til Sverige, mens kong Haakon og kronprins Olav blir igjen i Norge for å fortsette kampen. Etter tre døgns desperat flukt, fatter kong Haakon sin endelige beslutning. Han nekter å kapitulere selv om dette kan koste både ham selv, hans familie, og mange uskyldige nordmenn livet.

Tirsdag den 7. november 2017

07:00 - 09:00 Frokost
09:00 - 11:00 Norge i går og i dag
  Jon Birkenes
11:00 - 11:30 Liten luftepause
11:30 - 12:30 Lunsj
13:00 - 15:00 Forfattermøte
  Erlend Loe
15:00 - 18:00 Fritid
18:00 - 20:00 Middag (kaffen blir servert i Peisestuen)
20:00 - 21:00 Teater Lysebu, Peer Gynt og andre folkeeventyr. I Kavalersalen eller Peisestuen. 
  Morten Jostad

Onsdag den 8. november 2017

07:00 - 09:00 Frokost 
09:00 - 11:30 Del 1: om norsk politikk og samfunnsliv  Del 2: om Oslo https://www.visitoslo.com/no/aktiviteter-og-attraksjoner/10-tips/storste-attraksjoner/ I første del av denne forelesningen vil Knut Are formidle om interessante fakta om det norske samfunn som ikke er så lett å lese seg til på egen hånd. Deretter vil han fortelle om Oslo og forberede dere til dagens bytur
  Knut Are Tvedt
11:30 - 12:30 Lunsj
12:30 - 13:30 Transport (T-banen) ned til Oslo sentrum
14:00 - 15:30 Gruppe 1 har omvisning på Nasjonalgalleriet, Universitetsgt. 13.  http://www.nasjonalmuseet.no/no/besok_oss/visningssteder/nasjonalgalleriet/
  Sigrun Rafter
16:00 - 17:30 Gruppe 2 har omvisning på Nasjonalgalleriet
20:00 - 22:00 Middag (husk å beregne minst en time på å komme hjem fra byen)
22:00 - Frikveld. Det blir fyrt på peisen og servert kaffe i Peisestuen tvers over tunet.

Torsdag den 9. november 2017

07:00 - 09:00 Frokost. Utsjekk fra rommene etter frokost! Bagasjen settes på et bagasjerom inntil avreise (spør i resepsjonen) 
09:00 - 10:00 Transport ned til Holmenkollenanlegget. Anbefaler å spasere, men det er også mulig å ta T-banen fra Voksenkollen stasjon ned til Holmekollen stasjon, men tar like lang tid som å spasere​. 
10:00 - 11:30 Hva vil det si å være en ekte nordmann? ​Det sies at vi nordmenn er født med ski på beina. For virkelig å forstå dette får vi en omvisning på Skimuseet og en tur opp i hopptårnet. Skimuseet ligger i fjellet under Holmenkollbakken. Museet åpnet i 1923 og er verdens eldste spesialmuseum for ski. Her kan man oppleve 4000 år med spennende skihistorie gjennom en uforglemmelig utstilling.http://www.skiforeningen.no/holmenkollen/
11:30 - 12:00 Busstransport opp igjen til Lysebu (bussen er i regi av Fondet)
12:00 - 13:00 Lunsj
13:30 Avreise med buss til Larvik. Bon voyage!

Medvirkende

 • Anne Mette Eckholdt

  Programansvarlig

  Kurskoordinator og sekretær i Fondet for dansk-norsk samarbeid

 • A. Audhild Solberg

  Litteraturviter, språkvasker og barnebokforfatter

  Audhild er født i 1975 og vokste opp i den lille bygda Sauland i Telemark. Hun er utdannet litteraturviter, og har jobbet som forlagsredaktør, manuskonsulent, språkvasker og litteraturkritiker – før hun tok steget over i forfatternes rekker i 2014 med barneboka Kampen mot superbitchene. Den ble tatt svært godt imot av både lesere og anmeldere, og vant ARKs barnebokpris samme år. Boka har også vunnet flere andre leserpriser og er under oversettelse til åtte språk. Oppfølgeren Superbitchene driter seg ut kom høsten 2015 og er også solgt til flere land. Den tredje boka, Det spøker for superbitchene, kom høsten 2016. Det er planlagt fire bøker i serien.

  Audhild bor på Grünerløkka i Oslo, er glad i film, historie og bøker, og elsker alt som har med England å gjøre.

 • Jorunn Øveland Nyhus

  Lektor

  Jorunn er ihuga SKAM-fan. I tillegg er hun lektor ved Hartvig Nissen skole og underviser i norsk og samfunnsfag. Hun har skrevet læremidler og undervist lekorstudenter ved Universitetet i Oslo.

 • Astrid Syse Talsethagen

  Lektor

  Astrid er også ihuga SKAM-fan og lektor ved Hartvig Nissen skolen. Hun underviser i norsk og engelsk, og har erfaring som veileder for lektorstudenter.

 • Jon Birkenes

  Lektor og lærebokforfatter

  Jon er nylig pensjonert som lektor ved Hartvig Nissens skole i Oslo og er også lærebokforfatter. Han har skrevet lærebøker i historie for den videregående skolen og for ungdomsskolen i geografi. Birkenes har vært knyttet til Fondet for dansk-norsk samarbeid som foreleser siden 1986.

 • Erlend Loe

  Forfatter

  Erlend Loe er romanforfatter, oversetter, filmmanusforfatter og filmkritiker. Han har tidligere jobbet på en psykiatrisk klinikk, og har vært frilanser i Adresseavisen. Han bor og arbeider i Oslo, hvor han i 1998 var med å starte Screenwriters Oslo - et kontorfellesskap for manusforfattere.

  Han debuterte i 1993 med boken Tatt av kvinnen og kom året etter ut med barneboken Fisken om truckføreren Kurt. Loe har en spesiell skrivestil som etter gjennombruddsromanen Naiv. Super. fra 1996 ofte blir karakterisert som naivistisk. Han bruker ofte virkemidler som ironi, overdrivelse og humor. Hovedpersonene i bøkene er ofte litt smårare personer med egne tanker om livet, som har havnet på skråplanet.

 • Morten Jostad

  Statsstipendiat, forfatter, dramatiker og skuespiller

  Har skrevet skuespilltekster (dels utgitt i bokform) om en rekke diktere på grunnlag av deres egne forfatterskap og andre av deres tekster (greske filosofer, Dass, Holberg, Kierkegaard, Gogol, Ibsen, Bjørnson, Aanrud, Undset, Henri Dunant osv.), nå sist også en operalibretto på grunnlag av Tryggve Andersens roman “I Cancellliraadens dage” (med Ragnar Søderlind som komponist, oppført med stor suksess, på Ringsakeroperaen høsten 2011). Jostads nyeste litterære verk er teksten til en forestilling om Peder Christen Asbjørnsen. Dette stykket hadde urpremière på Ibsen-museet 15. januar 2013, med Jostad selv som eneste skuespiller. Verket og forestillingen om Asbjørnsen er skapt i forbindelse med 200-årsjubileet for Asbjørnsens fødsel

  Morten Jostad iscenesetter selv forestillinger på grunnlag av de tekstene han skriver, og han utformer scenografien og fremfører dem selv, i all hovedsak som enmanns-teater. Han er også aktiv i “Det hemmelige teater” med base i Gausdal og på Lillehammer, der han arrangerer teaterseminarer og driver amatørteateropplæring for barn og unge, og dessuten iscenesetter forestillinger med voksne amatørskuespillere. Han har laget forestillinger for barn og unge, vært aktiv blant annet med formidling for studentene ved Nansenskolen, satt opp og spilt forestillinger for et voksent publikum på Den Nationale scene og Nationaltheateret, for ungdommer og voksne på Lysebu i Oslo og Hoftheateret samt Schæffergaarden i København.

 • Knut Are Tvedt

  Cand.philol, historiker og forlagsredaktør

  Oslo-historiker og redaktør av Oslo byleksikon

 • Sigrun Rafter

  Kunsthistoriker

  Sigrun er utdannet kunsthistoriker, og har jobbet ved alle de store galleriene i Oslo, inkludert 25 år ved Munch-museet. Hun er en kunnskapsrik kunstformidler og levende foredragsholder.

 • Reidun Løvstuen

  Oslo-guide og skiinstruktør

  Reidun jobber med guiding, instruksjoner og eventer i destinasjon Holmenkollen. Hun er autorisert Osloguide siden 1997, spesialguide på Skimuseet (skihistorie) og autorisert skiinstruktør i langrenn og alpint siden 1978. Hun er også diplomert massør. 

Nyhetsbrev

Du modtager om lidt en mail, hvor du skal bekræfte tilmeldingen!

Lukk
Schæffergården Lysebu