Carsten Jensen i samtale med Erika Fatland

To av Nordens fremste reiseforfattere setter hverandre i stevne

To av Nordens store reiseforfattere setter hverandre i stevne. I forbindelse med at Carsten Jensen blir tildelt Admiral Carl Hammerichs minnelegat for 2018 arrangerer Fondet et møte der legatmottakeren samtaler med Erika Fatland om sitt mangslungne forfatterskap og utveksler erfaringer med henne om skriving og reisen som metode.

Medvirkende

 • Carsten Jensen

  Carsten Jensen er en av Skandinavias mest markante forfattere og samfunnsdebattanter. Et kvart århundre etter at han ble introdusert for norske lesere med «Sjelen sitter i øyet» og «Jorden i munnen», har han i dag status som Danmarks mest feirede skribent i Norge. Som takk for 14 bøker i norsk utgave i forskjellige sjangre (21 på dansk) og et utall reportasjer, essays og debattartikler i norske aviser, tildeles han nå Hammerichs Minnelegat av Fondet for Dansk-Norsk Samarbeid.

  I "Den Store Danske" (Danmarks nasjonalensyklopedi)  kan man lese at Carsten Jensen har løftet den klassiske essaygenre over i en moderne medietid og fylt den med kritisk bevissthet og språklige laserstråler. Hans overveldende skjønnlitterære publikumsgjennombrudd kom med den prisvinnende romanen «Vi, de druknede» (2006) - en overdådig og gripende beretning om et sjømannssamfunn gjennom flere generasjoner i hans fødeby Marstal. Da hadde han allerede fornyet reiseboksjangeren. Med «Jeg har sett verden begynne» (1996) og «Jeg har hørt et stjerneskudd» (1997), nådde han ut til en stor leserskare ikke bare i Danmark og Norge, men også internasjonalt. Reisen som skildres går via den transsibirske jernbanen gjennom Russland til Kina, videre til Vietnam og Kambodsja, så til Polynesia, Papua Ny Guinea for til slutt å ende i Peru, men er en eneste stor omfavnelse av vår felles verden.

  Etter å ha sjangerfornyet både sjøfartsromanen og reiseskildringen, kom han i 2015 tilbake med krigsromanen «Den første sten», som umiddelbart ble utropt til den store nordiske fortelling om krigen i Afghanistan. Mens han arbeidet med romanen publiserte han en rekke kritiske essays og artikler om krigen og krigføringen i Afghanistan og Irak – hvoriblant en reportasjebok i to norske utgaver  fra Afghanistan som han forfattet sammen med den norske journalisten og dokumentaristen Anders Hammer. Til høsten er han igjen tilbake med «Kjellermennesker» - et hardtslående oppgjør med flyktningkrisen og populismen, samtidig på norsk og dansk,

  I kraft av sin formuleringskraft og utrettelige opinionsdannende tilstedeværelse har Carsten Jensen fått en enestående posisjon blant norske lesere – en dansk forfatter i en norsk offentlighet som igjen og igjen er blitt folkelesning.    

 • Erika Fatland

  Erika Fatland ble i 2015 kåret til en av Europas ti mest interessante nye stemmer av Literaty Live Europe. Året før hadde hun gitt ut "Sovjetistan" som hun fikk  Wesselprisen og Bokhandelens sakprosapris for, og som til nå er oversatt til 14 språk. I fjor kom "Grensen. En reise rundt Russland", som har fått stor oppmerksomhet, og som så langt er solgt til 7 land.

  Fatland er født i Haugesund i 1983 og utdannet sosialantropolog ved Københavns Universitet og Universitetet i Oslo. Hun debuterte i 2009 med barneboken "Foreldrekrigen". I 2011 gav hun ut sin første sakprosabok, "Englebyen", om gisseldramaet ved Skole nr. 1 i Beslan. Senere har hun skrevet "Året uten sommer" (2012), om 22. juli, "Sovjetistan" (2014), en reisebok fra Sentral-Asia, og i fjor kom barneboken "Vinterkrigen" og ”Grensen”.

  Fatland ble intervjuet av Carsten Jensen på Litteraturhuset i fjor høst, denne gangen er rollene omvendte, det hun hun som leder samtalen med Carsten Jensen.

Nyhetsbrev

Du modtager om lidt en mail, hvor du skal bekræfte tilmeldingen!

Lukk
Schæffergården Lysebu