Hjorth, Pryds og Östergren om sine nyskrevne Ibsen-romaner

Lanseringsfest

Hva skjer når tre skandinaviske mesterforfattere skriver noen av Ibsens mest kjente verk på en ny måte?

De tre forlagene Oktober (NO), Rosinante (DK) og Natur & Kultur har gått sammen om et helt unikt samarbeidsprosjekt og oppfordet Vigdis Hjorth, Merete Pryds Helle og Klas Östergren til å gi sin nytolkning av henholdsvis Hedda Gabler, Et dukkehjem og Fruen fra havet/Byggmester Solness, og resultatet er romanene Henrik Falk (Hjorth), Nora (Pryds) og Hilde Wangel

Fondet for dansk-norsk samarbeid inviterer til lanseringsfest med de tre forlagene - på Lysebu 29. oktober og på Schæffergården 30. oktober. 

Om prosjektet:

Nystartede NOR er et unikt litterært samarbeid mellom tre nordiske land, initiert av det svenske forlaget Natur & Kultur, norske Forlaget Oktober og danske Rosinante.
NOR ønsker å fremme den gode litteraturen på tvers av de nordiske landegrensene. Det er naturlig å etablere et litterært samarbeid mellom tre land hvis språk og kultur har så mye til felles. Samarbeidet er gitt navn etter forlagenes forbokstaver.

I første omgang er en rekke forfattere invitert til å skrive romaner inspirert av Henrik Ibsens dramaer. Prosjektet heter Ibsen NOR. Tre forfattere har allerede tatt utfordringen. Norske Vigdis Hjorth skriver en roman inspirert av «Hedda Gabler», svenske Klas Östergren vil ta utgangspunkt i karakteren Hilde Wangel fra «Byggmester Solness» og «Fruen fra havet», mens Merete Pryds Helle fra Danmark har valgt «Et dukkehjem» som bakgrunn for sin roman. De tre romanene er planlagt utgitt høsten 2019. Bøkene vil utkomme på svensk, norsk og dansk i alle tre land samtidig.

Om karakteren Hedda Gabler sier Vigdis Hjorth: «Tilsynelatende er ikke Hedda Gabler viklet inn i en uløselig konflikt. Så er hun virkelig nødt til å ta livet av seg? Ja, hadde jeg nær sagt. For jeg kjenner henne bare altfor godt. Alternativet ville være å gjøre et stort selvarbeid, å bli ydmyk, og det ser hun ikke ut til å være i stand til. Hun er ikke nødt til å gjøre det, hun velger å gjøre det. Det er en interessant forskjell».

Merete Pryds Helle sier om Ibsen NOR: «Det er spennende å skulle skrive en roman ut fra en nordisk forfatteridentitet og ikke bare en dansk. Kanskje blir romanen i seg selv mer favnende ved å ha et større og samtidig mye mer konkret utgangspunkt».

Klas Östergren om Henrik Ibsen som inspirasjonskilde: «Ibsens karakterer inngår i den kulturarv som ikke bare skuespillere må forholde seg til. Personlig synes jeg at de hører til familien og, som alle vet, er det nære og kjære et yndet emne for en forfatter».

Program

18.00 Åpning ved Ingvard Havnen, styremedlem i Fondet for dansk-norsk samarbeid
18.10 Samtale med Vigdis Hjorth, Merete Pryds Helle ogKlas Östergren ved Ivo de Figueiredo
19.15 Spørsmål og signering

Medvirkende

  • Vigdis Hjorth

    Forfatter

    Vigdis Hjorth er født i 1959. Hun vokste opp i Oslo og har bodd i København, Bergen, Sveits og Frankrike. Hun er cand.mag. med fagene idehistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap.

    Hjorth debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. For sin andre bok, Jørgen + Anne er sant, fikk hun Kritikerprisen. Gjennombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987). Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til én av de viktigste romanene fra de siste 25 årene.

    Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Med Hjulskift (2007), Snakk til meg (2010), Tredve dager i Sandefjord (2011), Leve posthornet! (2012) og Et norsk hus (2014) har hun markert seg sterkt som en uredd politisk forfatter. Det store gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess. I 2018 kom Lærerinnens sang, en roman om å bli grundig rokket i sin selvforståelse.

    Hun ble tildelt Gyldendalprisen i 2011 for sitt samlede forfatterskap og Kritikerprisen 2012 for Leve posthornet! Romanen ble også dramatisert og ble en suksess for Riksteateret. I 2014 fikk hun Amalie Skram prisen og Brages Hederspris, i 2015 Aschehougprisen.

    For Arv og miljø ble Hjorth nominert til Ungdommens Kritikerpris og P2-lytternes romanpris. Hun vant Bokhandlerprisen 2016, Kritikerprisen 2016 og er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.

  • Merete Pryds Helle

    Forfatter

    Merete Pryds Helle (f. 1965) er en av Danmarks mest leste forfattere. Hun debuterte i 1990 med novellesamlingen Imod en anden ro, og har et stort og variert forfatterskap innenfor de fleste sjangere. I 2016 utkom Folkets skønhed til strålende kritikker, og for denne mottok Pryds Helle De Gyldne Laurbær (den danske bokhandlerprisen) og Politikens litteraturpris. I 2018 utkom den kritikerroste oppfølgeren Vi kunne alt. Nora er Merete Pryds Helles første bok oversatt til norsk.

  • Klas Östergren

    Forfatter

    Klas Östergren (f. 1955) regnes blant de fremste nålevende svenske forfattere. Han debuterte i 1975 med romanen Attila og fikk sitt store gjennombrudd fem år senere med Gentlemen. I 2005 kom oppfølgeren Gangsters. Östergren har skrevet seksten romaner, foruten en rekke noveller og filmmanuskripter. Han har også oversatt samtlige av Ibsens tolv samtidsdramaer til svensk. Östergren har mottatt flere høyhengende priser, bl.a. Doblougprisen (1998), Selma Lagerlöf-prisen (2012) og De Nio Stora Pris (2005). Fra 2014 til 2018 var Klas Östergren medlem i Svenska Akademien.

  • Ivo de Figueiredo

    Intervjuer

    Ivo de Figueiredo er Cand.philol. med hovedfag i historie og har blant annet skrevet Ibsen-biografien i to bind, : "Henrik Ibsen. Mennesket" (2006) og "Henrik Ibsen. Masken" (2007). De Figueiredo er dessuten forfatter av "Slipp meg" (2006) - en prisbelønnet bok om Henrik Ibsen i tekst og bilder, skrevet for ungdom - og "Støv. En bok om Henrik Wergeland", som han har fått Kirke- og kulturdepartementets fagbokpris 2008 for. I 2010 ga han ut den kritikerroste "Mysteriet Ingeborg Køber", og I 2014 "Ord/kjøtt: Norsk scenedramatikk 1890-2000". Høsten 2016 var han aktuell med slektshistorien "En fremmed ved mitt bord". Han har også publisert en rekke fagartikler om okkupasjonstiden, Nasjonal Samling og det norske rettsoppgjøret. Ivo de Figueiredo har også skrevet bind 6 av Fredrikstad bys historie, "Mot et nytt årtusen" (1999). Sitt gjennombrudd fikk han i 2002 med biografien "Fri mann. Johan Bernhard Hjort - en dannelseshistorie", som han ble tildelt Brageprisen for. 

  • Ingvard Havnen

    Styremedlem i Fondet for dansk-norsk samarbeid

    Ingvard sitter i Fondets styre, og er tidligere ambassadør på Norges ambassade i København.

Nyhetsbrev

Du modtager om lidt en mail, hvor du skal bekræfte tilmeldingen!

Lukk
Lysebu