Feminisme i Skandinavia: populært, politisk korrekt eller passé?

Blacklash, The Handmaids Tale, politisk korrekthed, abortrettigheder på retræte, rekordstort opmøde d. 8. marts i Danmark, Norge og Sverige; Hvad er egentlig feminismens status i Skandinavien akkurat nu? Og er der forskel på de tre skandinaviske lande?

Mød Ulrikke Falch, Emma Holten, Louise Kjølsen, Kristina Wicksell, Nazila Kivi, Frederik Dahler og mange flere til seminaret feminisme i Skandinavien på Schæffergården lørdag 23.november 2019 fra 10.00-16.00.

Vi inviterer til et mangefacetteret seminar i Gentofte, som både skal indeholde et historisk blik på feministisk kultur og historie i Skandinavien og samtidig tage pulsen på hvordan feminismen ser ud i dag.

Mere information og tilmelding finder du til højre på denne side.
Det er gratis og åbent for alle. Seminaret vil også bli livestreamet fra Facebook-eventet.

Seminaret er arrangeret af Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde og støttet af Stiftelsen Fritt Ord, Kvindernes Bygningsfond, NORLA, Nordisk Kulturfond og Norges ambassade i København.
 

DU MØDER:

Forfatter og aktivist Emma Holten (DK), skuespiller, forfatter, og journalist Ulrikke Falch (NO), journalist og PHD-stipendiat i psykologi Reidar Schei Jessen (NO), aktivist Frederik Dahler (DK), presseansvarlig i Make Equal Kristina Wicksell (SE), forfatter og tegneserieskaber Marta Breen (NO), æresprofessor ved Roskilde Universitet Drude Dahlerup (DK), ligestillings- og diskrimineringsombud Hanne Inger Bjurstrøm (NO), blogger, kønsaktivist Louise Kjølsen (DK), forfatter og skamløs samfundsdebattant Nancy Herz (NO), medieforsker Kristin Skare Orgeret (NO), journalist Amie Bramme Sey (SE) og Sjefsredaktør, journalist og samfunnsdebattant Anna Klara Bratt (SE).

Velkommen!

Program

10.00 - 10.20

Velkomst 

 

Aja Bugge, generalsekretær i Fondet for dansk-norsk samarbeid og Hanne Bjurstrøm, nestleder i Fondets styre og moderator.

10.20 – 10.30

Offisiell åpning av seminaret

 

Norges ambassadør til Danmark, Aud Kolberg

10.30 – 10.40

Appell

 

Louise (Twerk Queen) Kjølsen

 

10.40 - 11.05

Svensk feminism - då och nu
Vad kännetecknar den svenska feminismen? Kristina Wicksell Bukhari föreläser om dåtida och nutida exempel på jämställdhetskamper som förts, förlorats och vunnits i Sverige samt om vilka utmaningar svenska feminister står inför idag.

 

Kristina Wicksel

11.05 - 11.30

Feminisme på afveje?

Feminismen er på vej frem. Flere og flere kalder sig feminister, fra DEN svenske statsminister til transgender personer, som er kritiske til feminismens hidtidige kvindeorientering. Er feminismen blevet udvandet?

 

Drude Dahlerup

11.30 - 11.50 Kaffepause

11.50 - 12.15

Kvinner i kamp

Feminismens historie og relevans i dag, og presentasjon av den kommende boken

"How To Be A Scandinavian Feminist". 

 

Marta Breen

12.15 - 13.00

Dagens feminisme: intervju

 

Hanne Bjurstrøm intervjuer Ulrikke Falch, Emma Holten og Kristina Wicksel

13.00 – 13.40

Lunsjpause: salg av sandwicher, kake og snacks i kaféen

13.40 – 14.05

Kampen mot restriktive kjønnsnormer: Hva er det vi snakker om og hvordan kan vi skape endring?​

 

Frederik Dahler intervjuer Reidar Schei Jessen

14.05 – 14.30

Hva nå #metoo?

Makt og kjønn i norske mediers metoodekning. 

 

Kristin Skare Orgeret

14.30 – 14.50

Kaffepause

14.50 - 15.15

«Skamløs»

 

Innlegg ved Nancy Herz 

15.15 – 15.55

Panelsamtale: Hva nå? Hvordan er veien fremover?
Samtale mellom Drude Dahlerup, Emma Holten, Nanzy Herz, Anna Klara Bratt og Amie Bramme Sey 

15.55 - 16.00

Avslutningsappell 

 

Frederik Dahler

Medvirkende

  • Aud Kolberg

    Norges ambassadør til Danmark
  • Hanne Inger Bjurstrøm

    Moderator på seminaret og likestillings- og diskrimineringsombud i Norge
  • Drude Dahlerup

    Professor i statsvitenskap ved Universitet i Stockholm og æresprofessor ved Roskilde Universitet.

    Professor emerita ved Stockholms Universitet og adjungeret professor ved Roskilde Universitet. Hun har i mange år forsket i køn, politiske systemer og integrering af kvinder og minoriteter i politiske beslutningsprocesser, var medstifter af den EU-kritiske Juni-Bevægelsen, og forfatter til flere bøger, senest Demokrati uden kvinder? (2018) og Double-Edged Politics on Women’s Rights in the MENA Region, sammen med Hanane Darhour (eds.) (2019). 

    Foto: drudedahlerup.com 

  • Nazila Kivi

    Journalist, aktivist og kritiker

    Dansk-persisk oversetter, anmelder og debattør. Oversatte i 2019 Shahrnush Parsipurs Kvinder uden mænd, og er redaktør på magasinet Friktion sammen med Emma Holten, Marie Storm Dalby og Lise Olivarius. Foto: Rakel Stammer

  • Twerk Queen Louise

    Influencer

    Feminist, kroppspositivist, influencer, psykolog og forfatter. Har sammen med «GirlSquad», Ekatarina Andersen og Nikita Klæstrup skrevet boken Luddermanifestet, som skal ta et oppgjør med ludderbegrepet og insisterer på retten til gå utfordrende kledd og la seg fotografere uten tøy på g samtidig kalde sig feminister, mere presist ’fjerdebølge-feminister’. Født og oppvokst på Nørrebro i København.

    Foto: Maria Hald

  • Kristina Wicksell

    Kommunikationsansvarlig, Make Equal

    Kristina Wicksell Bukhari er forelæser og kommunikationsansvarlig i den svenske stiftelsen Make Equal, der uddanner virksomheder i ligestillingsspørgsmål med fokus på, at flere skal ville og kunde engagere sig. De er dessuden en løsningsfokuseret stemme i debaten, og står bag satsninger som Fatta, #killmiddag og #jagprotesterade. Udover sit arbejde på Make Equal, har Kristina engageret sig i en række rettighedesbevægelser i Sverige. Hun drev for exempel mellem 2012 og 2017 initiativet Jämmstalld festival, som styrkede bevisstheden om manglende ligestilling på svenske festivaler og har grundlagt en antiracistisk organisation i sin hjemby. 

  • Marta Breen

    Forfatter

    Marta Breen (født 11. april 1976 i Larvik) er en norsk sakprosaforfatter og journalist. Hun gikk ut fra Larvik gymnas i 1995.

    Breen ble kjent da hun i 2006 skrev boken «Piker, vin og sang», der hun setter fokus på en del kvinnelige artister og musikkgrupper opp gjennom historien, bl.a. Dandy Girls, som var Norges første jenteband. Hun utga boken fordi hun mener det har vært for lite fokus på jenter og jentegrupper i media opp gjennom historien.

    Breen har bakgrunn fra RadiOrakel. Hun har vært freelancejournalist i NRK, Dagbladet samt Kvinner og klær. Hun er fast spaltist i Dagsavisen, hvor hun skriver om feminisme.

  • Ulrikke Falch

    Aktivist, feminist, skuespiller

    Ulrikke Falch (født 17. juli 1996 i Oslo) er en norsk skuespiller, forfatter og samfunnsdebattant. Hun er mest kjent for rollen som «Vilde Lien Hellerud» i NRK-serien Skam. På sosiale medier har hun engasjert seg mot kroppspress, og fortalt hvordan hun ble frisk fra spiseforstyrrelser. Falch og Susanne Kaluza startet kampanjen #postitgeriljaen på sosiale media i juni 2017. Aksjonen fikk oppmerksomhet også internasjonalt. Nettavisen har kåret henne til en av de 25 mest innflytelsesrike på internett i Norge. Falch har hatt over en million følgere på bildedelingstjenesten Instagram, men i midten av mars 2018 stengte hun kontoen da hun mente hun trengte en pause. Hun gjenåpnet kontoen i begynnelsen av april samme år. I august 2018 gav hun og medforfatter Sofie Frøysaa ut boken Jenteloven, og i 2019 er hun aktuell med NRK-dokumentaren «F*ordet», der hun har plukket ut en av de mest gjennomsnittlige norske videregående skolene hun kunne finne, Mysen videregående, og satt seg fore å gjøre flest mulig av de drøyt 900 elevene til feminister. På 30 dager.

    Foto: Jonathan Vivaas Kise

  • Emma Holten

    Aktivist

    Emma Holten er en dansk-svensk feministisk debattant, foreleser, online menneskerettighetsaktivist og redaktør for det danske magasinet Friktion. Holten er også litteraturstudent ved Københavns Universitet.. Foto: Kenneth Nguyen

  • Nancy Herz

    Forfatter og prisvinnende samfunnsdebattant

    Nancy Herz (f. 1996): 21 år gammel jordboer, aktivist, bokelsker og skribent. Norsk/libanesisk. Kosmopolitt og drømmer. Hun startet, sammen med Amina Bile og Sofia Srour, bevegelsen som i media blir kalt "De skamløse jentene", og som for alvor satte sosial kontroll i minoritetsmiljøer på agendaen. For sitt arbeid har de blant annet mottatt Skamløsprisen (2016) og Fritt Ords Honnør (2017).

  • Reidar Schei Jessen

    PhD.-kandidat i psykologi og redaksjonsmedlem i FETT

    Reidar Schei Jessen er utdannet klinisk psykolog og arbeider for tiden som doktorgradsstipendiat ved  Oslo universitetssykehus og Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Temaet er ungdom som er henvist til Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme, og deres subjektive opplevelse av kjønnsdysfori og kjønnsidentitetsvansker. Reidar har vært aktiv i den skeive bevegelsen i Norge, er interessert i feminisme, kjønn og seksualitet, og er for tiden redaksjonsmedlem i det feministiske tidsskriftet Fett.

  • Kristin Skare Orgeret

    Professor ved institutt for journalistikk og mediefag ved Oslomet

    Kristin Skare Orgeret er professor ved institutt for journalistikk og mediefag ved Oslomet – storbyuniversitetet. Mye av hennes forskning omhandler journalistikk og mediers rolle i post-konflikt og demokratiseringsprosesser i Afrika og Asia, medieutvikling, utenriksjournalistikk og journalistikk og kjønnsperspektiver. Foto: OsloMet

  • Frederik Dahler

    Aktivist og arrangør

    Frederik Dahler er 21 år gammel og bor i København. Frederik leser litteraturvitenskap på Københavns Universitet, har vært aktiv i den danske elev- og studenterbevægelse i mange år, og er med på å organisere det nyopstartede Feministisk 8. Mars som en årlig demonstration på Kvindernes Internationale Kampdag. Formålet med denne demonstrasjonen er å samle feministiske initiativer og organiseringer på tvers.Foto: Katinka Klinge Albrechtsen

  • Amie Bramme Sey

    Journalist

    Amie Bramme Sey er fra Södermalm, Stockholm, og er journalist, programleder i Sveriges radio og driver sammen med  Fanna N’Dow Norrby driver hon Raseriet-podden, som tar opp alt fra hverdag til oioulærkultur,  relasjoner og rasisme. 

  • Anna Klara Bratt

    Sjefsredaktør, journalist og samfunnsdebattant

    Anna-Klara Bratt er journalist og feministisk samfunnsdebattør. Hun har den første kvinnelige sjefsredaktøren i ukesavisen Arbetaren(1999--2004), og har sammen med Mian Lodalen blitt belønnet for sitt arbeid med likestilling - både redaksjonelt og som spaltister. Er i dag virksom som frilansjournalist på områdene politkk og feminisme, og har siden 2011 vært sjefsredaktør og ansvarlig utgiver for nettavisen Feministiskt Perspektiv.

  • Aja Bugge

    Generalsekretær, Fondet for dansk-norsk samarbeid
  • Malene Berthelsen Lindgren

    Prosjektleder, Fondet for dansk-norsk samarbeid

Nyhetsbrev

Du modtager om lidt en mail, hvor du skal bekræfte tilmeldingen!

Lukk
Lysebu