Danmarks fjell!

Roger Pihl har i 25 år vært på oppdagelsesreiser og kartlagt samtlige av Danmarks høyste topper. Møt ham på Danmarks Himalaya - Lysebu!

Danmark har ord på seg for å være flatt – ikke helt uten grunn, det må innrømmes.  Og likevel er det 5000 danske stedsnavn som har sammensetninger eller inneholder former av ordet «Bjerg». Dette har virket oppmuntrende for en «Fjeldabe» som nordmannen Roger Pihl. Han satte seg fore å utforske den danske fjellheimen fra topp til tå. Han har de siste 25 år vandret i det danske fjell-landskapet, som han mener har én betydelig fordel framfor det norske; høydeskrekken hans bryter ikke ut.

«I en tid hvor vi skandinaver reiser kloden rundt for å utforske de høyeste, dypeste, kaldeste, varmeste eller mest øde områder, er det påfallende hvor få som har oppdaget de danske fjellene like utenfor stuedøra. Hvor mange har snøret sine støvler og besteget de danske topper? Hvorfor skulle ikke hordene av tindebestigere søke til Danmark for å oppleve toppene og utsiktene?»

I 2005 gjorde Roger Pihl stor suksess med boka «Guide til det danske høyfjellet,» og nå, ti år senere, kommer han med en helt ny bok om den danske fjellverdenen: «Danmarks Bjerge» begynner med Danmarks laveste fjell og arbeider seg møysommelig opp gjennom høyden til den når toppen av Danmarks tak.

«Danmarks bjerge . fra det laveste til det højeste» utgis på dansk og inneholder i alt 117 topper, fordelt på 432 sider og 500 flotte bilder. Boka inneholder et vell av historier, sagn og myter, kombinert med en god porsjon lun humor.

Spørsmålet om hva som er Danmarks høyeste punkt har vært gjenstand for mye diskusjon og bitter strid. Roger Pihl har vært med å avklare dette spørsmålet. Men saken er at Danmarks høyeste punkt ikke ligger i Danmark, men i Norge: nesten 500 meter over havet ligger Lysebu. Det var derfor opplagt at lanseringen av det kommende standardverket om den danske fjellheimen måtte skje nettopp der. 

Roger Pihl (1954) er forfatter og forlagsredaktør, dessuten er han fagredaktør for Danmarks geografi i Store norske leksikon, der han har krevet 811 artikler – så langt. Han har skrevet flere skjønnlitterære og faglitterære bøker; de to siste var «Mannen som ikke ville hjem» og Per Sandbergs biografi «Mot min vilje.»  Roger Pihl er det eneste æresmedlemmet i Ejer Bavnehøjs venner og er, sammen med Bjørnstjerne Bjørnson og Einar Gerhardsen, en av de få nordmenn som har holdt taler på danske fjelltopper. Han har dessuten sørget for at danmarkskartet har fått ett nytt navn: Ejer Bjerge.

Torsdag 4. juni, kl 20:00

Velkommmen til Danmarks Himalaya

ved Per Ivar Vaagland 

 Michael Haase (forlegger) introduserer prosjektet
Tor Åge Bringsværd holder en kort innledning.
Arne Garvang (bedre kjent som Pelle Parfin) synger tre danske nasjonalsanger i selskap med Sara Thiam, vokalist i gruppa «Darwins Radio,» Håkon von Hirsch på gitar (også fra gruppa Darwins Radio), Eduardo Cedeño Rodriguea på conga (cubansk tromme). Eduardo har spilt med bl a Kork. Og på bass: Robert August Koestøl Pedersen fra gruppa Robertvendetta. Denne gjengen skal framføre «Der er et yndigt land,» «Langt højere bjerge» og «Svantes lykkelige dag.»
 Roger Pihl  forteller om boka, og veien fram til den siden forrige bok i 2005.
Salg og signering

Nyhetsbrev

Du modtager om lidt en mail, hvor du skal bekræfte tilmeldingen!

Lukk
Lysebu