Admiral Carl Hammerichs minnelegat til Carsten Jensen

Carsten Jensen mottar Admiral Carl Hammerichs minnelegat

Admiral Carl Hammerichs minnelegat for 2018 er tildelt den danske forfatteren Carsten Jensen. Legatet er et stipend som deles ut av Fondet for dansk-norsk samarbeid som en hedersgave til personer som i sitt virke bidrar eller har bidratt til økt forståelse og samarbeid mellom Danmark og Norge på kulturelle eller andre områder.

I kraft av sin formuleringskraft og utrettelige opinionsdannende tilstedeværelse har Carsten Jensen fått en enestående posisjon blant norske lesere – en dansk forfatter i en norsk offentlighet som igjen og igjen er blitt folkelesning.  Et kvart århundre etter at han ble introdusert for norske lesere med «Sjelen sitter i øyet» og «Jorden i munnen», har han i dag status som Danmarks mest feirede skribent i Norge. Som takk for 14 bøker i forskjellige sjangre (21 på dansk) og et utall reportasjer, essays og debattartikler i norske aviser, tildeles han nå Hammerichs Minnelegat av Fondet for Dansk-Norsk Samarbeid.

I "Den Store Danske" (Danmarks nasjonalensyklopedi)  kan man lese at Carsten Jensen har løftet den klassiske essaygenre over i en moderne medietid og fylt den med kritisk bevissthet og språklige laserstråler. Hans overveldende skjønnlitterære publikumsgjennombrudd kom med den prisvinnende romanen «Vi, de druknede» (2006) - en overdådig og gripende beretning om et sjømannssamfunn gjennom flere generasjoner i hans fødeby Marstal. Da hadde han allerede fornyet reiseboksjangeren. Med «Jeg har sett verden begynne» (1996) og «Jeg har hørt et stjerneskudd» (1997), nådde han ut til en stor leserskare ikke bare i Danmark og Norge, men også internasjonalt. Reisen som skildres går via den transsibirske jernbanen gjennom Russland til Kina, videre til Vietnam og Kambodsja, så til Polynesia, Papua Ny Guinea for til slutt å ende i Peru, men er en eneste stor omfavnelse av vår felles verden.

Etter å ha sjangerfornyet både sjøfartsromanen og reiseskildringen, kom han i 2015 tilbake med krigsromanen «Den første sten», som umiddelbart ble utropt til den store nordiske fortelling om krigen i Afghanistan. Mens han arbeidet med romanen publiserte han en rekke kritiske essays og artikler om krigen og krigføringen i Afghanistan og Irak – hvoriblant en reportasjebøkene fra Afghanistan (i to norske utgaver) som han forfattet sammen med den norske journalisten og dokumentaristen Anders Hammer. Til høsten er han igjen tilbake med «Kjellermennesker» - et hardtslående oppgjør med flyktningkrisen og populismen, samtidig på norsk og dansk,

Stipendet er på 50.000 kr og er innstiftet til minne om den danske admiral Carl Hammerich, som under 2. verdenskrig sammen med sin hustru, Borghild Hammerich, stiftet Norgeshjælpen, en av de største pengeinnsamlinger i dansk historie. Etter krigen var det 13 millioner kr tilbake fra innsamlingen. Disse pengene ble tilført Fondet for dansk-norsk samarbeid ved stiftelsen 1. mars 1946. Carl Hammerich ble arrestert av tyskerne ved slutten av krigen og omkom 21. mars 1945 under bombingen av Gestapos hovedkvarter i København.

I forbindelse med utdelingen arrangeres det en samtale om Carsten Jensens forfatterskap mellom Erika Fatland og forfatteren.

Nyhetsbrev

Du modtager om lidt en mail, hvor du skal bekræfte tilmeldingen!

Lukk
Schæffergården Lysebu